Amplă acțiune de combatere a delictelor silvice a fost organizată în județul Suceava. Cele mai multe nereguli au fost depistate la firmele din comuna Valea Moldovei


Intră acum și în grupul de

Pe parcursul a șapte zile, în perioada 03-09 decembrie, polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice și cei din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalității Economice în cooperare cu specialiștii silvici delegați ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Direcției Silvice Suceava au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Potrivit IPJ Suceava, în cadrul acțiunii au fost efectuate 40 de controale și aplicate 68 de sancțiuni contravenționale în valoare de 57.850 lei. Pe lângă asta, a fost confiscată cantitatea de 215,28 mc în valoare de 103.699 lei.

Dintre firmele amendate, trei sunt din comuna Valea Moldovei.

Astfel, sursa citată arată că la una din firmele din localitatea menționată, echipa de control a constatat faptul că, în depozit se afla cantitatea de 17,93 m.c. lemn de foc din special fag fără documente care să ateste proveniența legală.

Totodată, firma a expediat cantitățile de 124,84 mc cherestea de esență rășinoase, 3,37 mc lemn rotund de brad și 3,72 mc lemn rotund de molid fără avize de însoțire a materialului lemnos. Cantitățile au fost determinate ca diferență între stocul scriptic și stocul faptic inventariat la data efectuării controlului.

Totodată, echipa de control a mai constatat și faptul că, firma nu respectă obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru.

Prin urmare, firma a fost sancționată cu patru amenzi în valoare de 13.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităților de material lemnos gestionate în mod necorespunzător, în valoare de 85.135 lei.

Apoi, la controlul efectuat la o altă companie din aceeași localitate s-a constatat că, agentul economic a expediat din depozit, cantitatea de 10,38 mc cherestea de esență rășinoase fără avize de însoțire a materialului lemnos.

Și această societate comercială a fost amendată cu 10.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 10,38 mc cherestea de esență rășinoase în valoare de 6.632 lei.

Cel de al treilea caz a scos la suprafață faptul că o altă societate comercială a expediat din depozit cantitatea de 15,44 mc lemn rotund de esență rășinoase cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența materialului lemnos și a respectat obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru, conform prevederilor legale în vigoare.

Astfel, firma a fost sancționată cu două amenzi, în valoare de 7.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 15,44 mc lemn rotund de esență rășinoase în valoare de 3.172 lei.


Intră acum și în grupul de