Garda Forestieră Suceava a depistat peste 500 de cioate de la arborii tăiați ilegal, cea mai mare parte pe raza ocolului silvic Cârlibaba

În ultimele zece zile, Garda Forestieră Suceava a executat mai multe controale și inspecții pentru identificarea tăierilor fără drept de arbori şi pentru prevenirea extinderii acestui fenomen infracțional.

În paralele, instituția a desfășurat controale pe drumurile publice şi forestiere pentru identificarea transporturilor ilegale de materiale lemnoase, această activitate urmând a fi intensificată, ţinând cont de  faptul că  au  început transporturile de pomi de iarnă.

Astfel, potrivit Inspectorului Șef, Mihai Gășpărel, în intervalul 02-10 decembrie, Garda Forestieră Suceava a efectuat 34 controale la regim silvic şi materiale lemnoase, respectiv inspecţii de fond şi parţiale în fond forestier şi în vegetaţia de pe terenuri din afara fondului forestier.

Pe lângă asta, au avut loc și controale la exploatare în partizi autorizate, controale de circulaţie materiale lemnoase pe drumuri publice şi forestiere, controale la instalaţii de debitat materiale lemnoase, depozite de materiale lemnoase, verificări erori Wood Tracking, verificări zone critice din punctul de vedere al taierilor fara drept de arbori.

În plus, Garda a executat 15 verificări pentru acorduri de eliberare formulare documente cu regim special. Astfel, s-au constatat cioate provenite de la arbori tăiați fără drept, in numar de 562, cea mai mare marte pe raza ocolului silvic Cârlibaba, la un control în colaborare cu Direcţia Silvică Suceava; volumul acestor arbori tăiaţi fără drept constatat  a fost de 271 mc, cu o valoare a prejudiciului de  92.294 lei.

Prin alte cinci inspecţii de fond, s-au preluat, în vederea întocmirii de contracte de prestări servicii silvice – pază, suprafețe proprietate privată persoane fizice care nu aveau asigurate serviciile silvice însumând 36 ha.

Garda Forestieră a mai executat:

  • Un control  la exploatare în partizi autorizate (o sancţiune contravențională în cuantum de 2.000 lei);
  • la controalele de circulatie materiale lemnoase pe drumuri publice si forestiere s-a aplicat o sancțiune contravențională cu o valoare de 5.000 lei;
  • Zece controale instalatii de debitat, inclusiv verificari erori coduri generate în aplicaţia WoodTracking (zece sancțiuni contravenționale cu o valoare de 57.000 lei);
  • s-au confiscat 266 mc materiale lemnoase, după cum urmeză: 222 mc lemn rotund lucru rasinoase, 44 mc lemn de foc;
  • s-au verificat două petiţii primite de la cetăţeni.

Ca urmare a constatărilor din teren, s-au întocmit actele de inspecţie şi control aferente, urmând a se transmite, acolo unde este cazul, sesizări penale către organele de cercetare penală abilitate. Urmează ca acestea să continue cercetările specifice privind infracțiunile de tăiere ilegală de arbori și distrugere, în vederea identificării autorilor, arată comunicatul Gărzii Forestiere Suceava.

loading...