Căldura a determinat Centrul de Transfuzii să limiteze programul donatorilor


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava, dr. Maria Pilat, informează că odată cu ridicarea temperaturilor, fapt ce accentuează disconfortul fizic instalat în mod normal după o donare de sânge, programul de recoltare s-a redus cu o oră. Astfel, recoltarea se va face până la ora 12.00, în loc de 13.00, astfel încât incidentele neplăcute, cum ar leşinurile sau stările hipoglicemice care pot surveni unei donări, să nu fie acutizate de căldură.

Maria Pilat sugerează celor interesaţi să dea sânge, să se prezinte la sediul unităţii dimineaţa, după ora 08.00, foarte bine hidratate, odihnite şi fără ca anterior să fi consumat cafea, alcool sau alimente grase. De asemenea, donatorii au fost sfătuiţi să ia, în prealabil, un mic dejun uşor.

Directorul CJTS Suceava spune că s-a recurs la această măsură după ce au existat câteva cazuri în care persoanele venite la donare au leşinat, deoarece recoltarea de sânge s-a făcut târziu, după ora 12.00. „Noi le-am acceptat totuşi la donare deoarece ne-am gândit că ar fi neplăcut să le refuzăm în condiţiile în care au făcut efortul de a veni până la sediu. Nu a fost vorba despre situaţii grave, însă acestea puteau fi evitate dacă recoltarea se făcea pe răcoare”, a menţionat Maria Pilat.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.


Intră acum și în grupul de