USV urcă 26 de poziții în clasamentul universităților din Europa Centrală și de Est


Intră acum și în grupul de

Ediția din ianuarie 2020 a clasamentului mondial al universităților realizat de Cybermetrics (Spania) plasează Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava pe locul 110 între universitățile și instituțiile de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, o urcare cu 26 de poziții față de anul 2019, și pe locul 12 între cele 101 instituții de învățământ superior din România, poziție ocupată și în anul precedent.

Cybermetrics este un laborator de cercetare al Consiliului Superior de Investigații Științifice din Spania, dedicat analizei rezultatelor academice și științifice și a impactului acestora în mediul online. Clasamentul mondial al universităților realizat de Cybermetrics, sub denumirea Ranking Web of Universities, a fost inițiat în 2004 și reprezintă astăzi cel mai mare clasament academic al instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume, analizând peste 27.000 de instituții și publicând o ierarhie a primelor 12.000 dintre acestea. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează între primele 10% instituții de învățământ superior din lume, conform acestei analize. Cele 4 categorii de indicatori analizați pentru realizarea ediției 2020 a clasamentului au fost:

  • numărul de lucrări științifice situate între primele 10% cele mai citate titluri, în cadrul a 26 de domenii științifice, conform informațiilor existente în baza internațională de date științifice SCOPUS și analizei anuale SCIMAGO. Acest indicator are o pondere de 35% în scorul final al universității.
  • numărul cumulat de citări ale primilor 100 cei mai citați profesori / cercetători dintr-o universitate, excluzându-i pe primii 10, conform informațiilor existente în baza internațională de date științifice GOOGLE SCHOLAR / ACADEMIC și analizei pe care compania GOOGLE o realizează anual. Acest indicator are o pondere de 10% în scorul final al universității.
  • vizibilitatea în mediul online a paginilor web ale universității, măsurată de companiile de analiză a impactului online AHREFS și MAJESTIC. Acest indicator are o pondere de 50% în scorul final al universității.
  • dimensiunea domeniului web al universității, conform indexărilor motorului de căutare GOOGLE. Acest indicator are o pondere de 5% din scorul final al universității.

La fel ca în anii precedenți, clasamentul este construit pe baza indicatorilor sintetizați în luna ianuarie 2020, scopul fiind acela de a-i actualiza datele constant, menținând acuratețea analizei. Rezultatele ierarhizării celor 101 instituții de învățământ superior considerate din România sunt prezentate pe pagina web.

 Această plasare onorantă a Universitatății „Ștefan cel Mare” din Suceava (www.usv.ro) în topul celor mai performante universități la nivel internațional reconfirmă progresul semnificativ înregistrat de universitatea noastră în ultimii ani, reflectat și în evaluările realizate recent de alte organisme internaționale specializate în clasificarea instituțiilor de învățământ superior, precum QS University Rankings 2020, în care USV ocupă poziția 144 în topul universităților din Europa de Est și Asia Centrală și poziția 11 în Topul universităților din România.

Prof.univ.dr. Mihai DIMIAN

Prorector cu activitatea științifică

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de