Sancțiuni contravenționale în valoare 47.000 lei și peste 160 metri cubi material lemnos confiscat de polițiștii suceveni într-o singură zi în urma unor controale în domeniul comercializării de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Polițiști din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu lucrători ai Gărzii Forestiere Suceava au încheiat, vineri, un control la o societate comercială din comuna Pojorâta pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care au constatat că firma a expediat din depozite, cantitatea de 47,09 m.c. lemn rotund de esență rășinoase fără avize de însoțire, cantitatea de 48,39 m.c. lemn rotund de esență rășinoase cu avize de însoțire din care nu rezulta proveniența legală și a primit în depozit cantitatea de 12,88 m.c. lemn rotund de esență fag cu avize de însoțire din care nu rezulta proveniența legală.

De asemenea, echipa de control a mai constatat și faptul că, societatea nu operează la zi și în ordine cronologică în Registrul de evidență a materialului lemnos, avizele de însoțire, nu respectă obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru și operează în mod eronat datele în aplicația informatică pe linie de silvicultură, motiv pentru care, au fost aplicate patru sancţiuni contravenționale în valoare de 23.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 95,48 m.c. lemn lucru de esență rășinoase și 12,88 m.c. lemn rotund din specia fag, în valoare totală de 18.985 lei.

Tot vineri, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au finalizat activităţile de control la punctul de lucru din comuna Ciocănești aparținând unei societăți comerciale din județul Maramureș pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia şi comercializarea materialelor lemnoase.

Astfel, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, respectiv deținerea de material lemnos fără document legale de proveniență și nerespectarea prevederilor legale privind modul de completare și eliberare a avizelor de însoţire a materialelor lemnoase, agentul economic a fost sancționat contravențional, fiind aplicate două amenzi în cuantum de 9.000 lei, iar ca măsură complimentară a fost confiscată valoric cantitatea de 26,35 m.c. cherestea tivită în valoare de 18.945 lei.

În aceeași zi, o patrulă de poliție a identificat pe DN 17A o autoutilitara cu remorcă condusă de un bărbat de 35 de ani din comuna Putna, care transporta conform avizelor de însoțire emise în mod legal, cantitatea de 44,39 m.c. lemn rotund de esență rășinoase.

Ulterior, în jurul orei 10.40, ansamblul auto a fost identificat din nou de polițiști pe DN 17A, încărcat cu material lemnos, motiv pentru care s-a procedat la oprirea și controlul acestuia.

Șoferul a prezentat pentru control avizele de însoțire emise pentru primul transport, motiv pentru care, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că, bărbatul transporta ilegal cantitatea totală de 39,71 m.c. bușteni pentru gater de esență rășinoase.

Societatea comercială din comuna Putna emitentă a documentelor de însoțire a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos în valoare de 11.555 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.


Intră acum și în grupul de