Trei cazuri de gripă porcină, confirmate în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat, marţi, că un număr de trei cazuri de gripă porcină au fost confirmate în judeţul Suceava. Este vorba despre doi adulţi şi un copil de 2 ani, ce s-au întors zilele trecute din SUA, cu escală în Anglia. Potrivit DSP Suceava, pacienţii sunt internaţi în prezent la Spitalul din Iaşi, mama şi copilul fiind din localitatea suceveană Ipoteşti, iar bunica acestuia, din municipiul Suceava. Mai există un alt contact cu bolnavii, bunicul, ce a fost investigat, dar prima probă a ieşit negativă, astfel că o alta i s-a prelevat, fiind aşteptat rezultatul.

DSP Suceava a fost informată telefonic, pe data de 23 iulie de Ministerul Sănătăţii de existenţa în judeţ a unui „contact copil” suspect de gripă, care venea din SUA, trecând prin Anglia. Familia a fost contactată, un medic specialist constatând „simptome specifice unei gripe sezoniere”. Au fost prelevate probe de la cei trei, confirmate ulterior de laborator, cazurile fiind trimise spre internare la Iaşi, conform protocolului ministerului referitor la gripa cu virusul H1N1.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioinginerul medical Adrian Popescu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că mai există un număr de 6 persoane ce au intrat în contact cu micuţul, câte două din Suceava şi Ipoteşti, iar una din Liteni, aceasta fiind plecată la Bucureşti, DSP monitorizând în continuare cazurile.

Grav în acest caz este faptul că un medic specialist pediatru de la Policlinica particulară „Bethesda” a consultat copilul spunând că „n-are nimic” şi „nu a considerat că e necesară internarea”, deşi prezenta simptomele unei gripe, a ţinut să precizeze şeful DSP Suceava, Alexandru Lăzăreanu, adăugând că medicul nu a anunţat DSP, conform procedurii instituite de ministerul Sănătăţii.

„Existau toate condiţiile de diagnosticare cu gripă A H1N1, persoanele fiind sosite dintr-un teritoriu afectat şi prezentau simptomele specifice gripei, iar conform procedurii trebuia anunţat DSP. Policlinica Bethesda este cea care nu a comunicat cazul şi vom lua măsuri. În zilele următoare voi trimite în control pe cei de la Inspecţia Sanitară de Stat să vedem ce s-a întâmplat”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu.

Policilinica Bethesda riscă o amendă de 1.000-3.000 de lei dacă se constată că a fost vorba de rea credinţă.


Intră acum și în grupul de