Procurorii suceveni au trimis în judecată un fals afacerist care a înșelat 45 de persoane, obținând astfel aproape un milion de lei


Intră acum și în grupul de

Un pseudo-afacerist a fost trimis în judecată pentru un șir de infracțiuni economice. Acesta fapt a fost anunțat, astăzi, printr-un comunicat de presă, de Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Astfel, bărbatul va fi judecat pentru înșelăciune (45 acte materiale), spălarea banilor, evaziune fiscală și folosirea cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, în folosul lui propriu.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2017 – septembrie 2019, la diferite intervale de timp, prezentându-se sub o calitate mincinoasă de reprezentant al societății comerciale X, deşi nu avea această calitate, iar societatea a fost o perioadă inactivă şi nu avea angajaţi, bărbatul a indus în eroare un 45 persoane (fizice și juridice) cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de prestări servicii, prezentându-le ca adevărate, fapte mincinoase (înscrisuri întocmite în numele societății X semnate de acesta), acțiuni întreprinse de bărbat care i-au adus un venit injust de 828.900 lei.

Mai mult, în aceiași perioadă, în mod repetat, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, inculpatul şi-a însuşit din contul societății X, deschis la o unitate bancară, utilizând cardul ataşat contului şi de la ATM-urile unităţilor bancare amplasate pe raza mun. Suceava şi a mun. Bucureşti, prin retrageri zilnice şi succesive de numerar, suma totală de 73.807,91 lei şi a depus sumele de bani astfel retrase în conturile personale deschise la diferite unități bancare, cât şi în contul deschis pe numele administratorului de drept al societăţii X, dar la care bîrbatul avea acces fiind împuternicit pe cont,cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilicită a acestor sume de bani, ce au fost utilizate ulterior pentru a efectua plăţi către diverse persoane fizice şi juridice

Procurorii susțin de asemenea că în perioada 03.05.2017- 31.09.2019, în calitate de administrator de fapt al societății X, bărbatul a omis înregistrarea în evidenţa contabilă a operaţiunilor rezultate din activitatea economică de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF în valoare brută totală de 914.225 lei, rezultând neevidenţierea şi nedeclararea cifrei de afaceri anuală real realizată, indicator de referinţă privind obligaţia persoanei impozabile de înregistrare în scopuri de TVA, neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare în scopuri de TVA  având drept scop sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind calcularea, înregistrarea, declararea şi plata TVA-ului aferent. În aceeaşi perioadă, acesta a omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale ale agentului economic a veniturilor în cuantum de 182.360 lei  din care în anul 2017 în valoare de 75.220 lei, în anul 2018 în valoare de 23.247 lei şi în anul 2019 în valoare de 83.893 lei, realizate din activitatea de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF.

Prin activităţile menţionate mai sus, bîrbatul, în calitate de administrator de fapt al societății X, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 164.776 lei.

Pe lângă asta, în calitate de administrator de fapt al societății X., în perioada 03.05.2017- 31.03.2019, bărbatul şi-a însuşit din casieria societății suma 254.408 lei, reprezentând numerarul ce ar fi trebuit să existe în casierie,  sumă evidenţiată în soldul debitor al contului 5311 „Casa în lei”.

Sursa citată mai menționează că în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare aparţinând bărbatului până la concurenţa sumei de 966.076 lei.

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.


Intră acum și în grupul de