Doi români „americani” au stat 12 ore într-un copac de frica fiarelor sălbatice


Intră acum și în grupul de

Doi turişti veniţi în vizită prin judeţul Suceava şi-au petrecut noaptea într-un copac aşteptând să fie găsiţi de jandarmi. Cei doi sunt soţ şi soţie, au cetăţenie română, dar de mai mulţi ani s-au stabilit în SUA. Aceştia s-au rătăcit sâmbătă seară în zona Voroneţ şi au aşteptat mai bine de 12 ore să fie găsiţi. Jandarmii au fost anunţaţi, sâmbătă seara, în jurul orei 21, prin numărul unic de urgenţă, că două persoane s-au rătăcit într-o zonă muntoasă şi împădurită din apropierea oraşului Gura Humorului.

Imediat, un echipaj de jandarmi din cadrul Postului Montan Gura Humorului, dotat cu un ATV, i-a căutat pe cei doi turişiti, până în miezul nopţii păstrând mereu legătura telefonic cu persoanele rătăcite. Acţiunea de salvare s-a derulat anevoios din cauza întunericului, a terenului accidentat şi a lipsei reperelor de orientare. În timpul nopţii, jandarmii au ţinut legătura prin telefon cu persoanele în cauză pentru monitorizarea stării acestora şi furnizarea de recomandări privind adăpostirea în zone montane şi au reluat acţiunea de căutare în jurul orei 5.

Astfel, doi jandarmi şi un silvicultor i-au căutat pe cei doi pe o distanţă de aproximativ 20 de kilometri, soţii fiind găsiţi în jurul orei 9.30, pe raza Cantonului Silvic Găineşti, şi nu prezentau probleme deosebite de sănătate. Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, Bogdan Cornaci, cele două persoane, soţ şi soţie, cu vârste de 42 şi respectiv 38 de ani, cetăţeni români cu domiciliul în SUA, au plecat sâmbătă după amiaza, de la casa lor de vacanţă din cartierul Voroneţ spre pârtia de schi din apropiere, dar au greşit drumul şi au mers aproximativ nouă kilometri pe un drum forestier spre localitatea Găineşti.

Ei s-au abătut de la traseu şi s-au rătăcit într-o zonă accidentată şi pentru că nu reuşeau să revină la drumul forestier, au solicitat sprijin prin intermediul numărului unic de urgenţă 112. Fiind informaţi de către jandarmi despre prezenţa în zonă a animalelor sălbatice, cei doi turişti au petrecut noaptea într-un copac, precizează IJJ Suceava.

Jandarmii montani suceveni recomandă turiştilor să nu abordeze trasee necunoscute sau pe timp nefavorabil, să aibă asupra lor echipament adecvat şi lanterne, să folosească numai traseele marcate şi să apeleze cu încredere la jandarmii montani şi la membrii Salvamont. În cazul în care se rătăcesc, dacă dispun de mijloace tehnice de comunicare, turiştii trebuie să anunţe imediat acest lucru, deoarece, după lăsarea întunericului, acţiunile de căutare sunt dificile.


Intră acum și în grupul de