Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență: S-au luat demersurile necesare pentru gestionarea corespunzătoare a focarului epidemiologic de la Sasca Mică și s-a discutat despre acordarea unor derogări de intrare/ieșire în localitățile aflate în carantină


Intră acum și în grupul de

În data de 27 aprilie, la Prefectura Suceava, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care s-a pus problema acordării unui șir de derogări de intrare/ieșire pentru anumite categorii de persoane cu domiciliul în zona carantinată, adică Suceava și cele opt localități limitrofe. Pe lângă asta, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a asigurat ca focarului epidemiologic de la Sasca Mică să fie gestionat corespunzător.

Prefectura subliniază că a fost acordat un număr de 903 derogări, reprezentând un procent de aproximativ 10% din totalul solicitărilor primite, în baza unor documente justificative și motive temeinice.

Având în vedere că există în continuare o cerere foarte mare de solicitări pentru derogare, prefectul județului Suceava a subliniat că este prioritară exigența în aplicarea măsurilor necesare stopării răspândirii COVID – 19, insistând că orice abatere de la regulile instituite și orice încălcare a condițiilor de carantină poate duce la o eventuală prelungire a măsurilor restrictive pentru municipiul Suceava și cele opt localități limitrofe.

Ținând cont de volumul și natura solicitărilor primite, membrii CJSU au hotărât ca în fiecare zi, la ora 14.00, un colectiv format din reprezentanți cu drept de decizie din cadrul autorităților competente să analizeze și să decidă asupra oportunității și legalității de a acorda sau nu derogare. Decizia va fi fundamentată, în primul rând de punctul de vedere al specialiștilor epidemiologi dar și de urgența care stă la baza solicitării.

În ceea ce privește acordarea derogărilor solicitate de diverse persoane juridice,  pentru lucrări sau activități specifice acestei perioade, prefectul județului Suceava a atras atenția asupra necesității de a se efectua o analiză temeinică a contextului general având în vedere că multe dintre aceste activități pot fi efectuate cu personal aflat în zona de protecție.

În sprijinul acestei idei, directorul executiv interimar al DSP Suceava, doamna dr. Manuela Trifan, a specificat faptul că nu se poate accepta acordarea de derogări de exemplu, pentru muncitori zilieri implicați în campanii agricole sau de plantări, deoarece această categorie se regăsește cu ușurință și în afara zonei carantinate, putând fi utilizată forța de muncă necesară din zona de protecție.

În ceea ce privește solicitările de derogări primite de la cultele religioase, persoane fizice sau juridice cu activitate în domeniul agricol sau non – agricol, la propunerea prefectului județului Suceava, s-a adoptat decizia de a se solicita punctul de vedere al instituțiilor abilitate, care ulterior să fie validat de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID 19 în Regiunea NE, conferențiar doctor Lucian Indrei.

Inspectorul șef al ISU Bucovina a specificat că la această dată sunt peste 400 de cereri adresate de persoane fizice centrului județean pentru a obține ieșirea din zona de carantină în vederea realizării de munci agricole pe terenurile proprietate privată, cu suprafețe ce variază de la câțiva ari la câteva hectare.

Prin urmare, prefectul județului Suceava a solicitat puncte de vedere tehnice de la autoritățile competente- APIA, Direcția Agricolă- referitoare la documentele justificative ce trebuie prezentate de persoanele care doresc să-și lucreze terenurile aflate înafara zonei de carantină, dar și pentru a fundamenta o eventuală decizie referitoare la oportunitatea de a acorda derogări persoanelor fizice pentru astfel de activități.

În acest context, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a salutat relaxarea condițiilor de circulație pentru apicultori deoarece prin aceasta s-a rezolvat o problemă importantă în ceea ce privește efectivele de albine, știut fiind că o încărcare foarte mare cu albine într-o zonă restrânsă, conduce la decimarea populației de albine.

Al doilea punct pe ordinea de zi a ședinței a fost cel referitor la instituirea măsurii de carantinare asupra Centrului de Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, unde Consiliul Județean Suceava prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a întreprins toate demersurile necesare pentru gestionarea corespunzătoare a focarului epidemiologic

Directorul executiv interimar al DSP Suceava a solicitat o analiză amănunțită a necesității de carantinare, urmând ca, în urma consultării cu doctorul Lucian Indrei, coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID 19 în Regiunea NE și ceilalți factori de decizie de la nivel județean, să se formuleze o propunere către comandantul acțiunii, domnul secretar de stat Raed Arafat, precizează comunicatul Prefecturii Suceava.


Intră acum și în grupul de