Doar jumatate din cererile de cazare in caminele Universitatii sucevene au fost onorate


Intră acum și în grupul de

Universitatea suceveană “Ştefan cel Mare” oferă 846 locuri de cazare pentru anul universitar 2009 – 2010, a declarat marţi Adrian Graur, rectorul universităţii, într-o conferinţă de presă. El a menţionat că, din cele 846 locuri, 758 sunt repartizate facultăţilor, în funcţie de numărul de studenţi, iar restul locurilor de cazare sunt repartizate studenţilor străini, veniţi prin programe europene, sportivilor de performanţă, studenţilor familişti şi doctoranzilor care urmează cursuri cu frecvenţă, fără taxă.

Preţurile pentru cazare variază în funcţie de cămin şi de situaţia studentului. Prin urmare, studenţii care studiază în regim fără taxă plătesc mai puţin decât cei care studiază cu taxă, de reducere beneficiind şi studenţii care au părinţi cadre didactice şi nu platesc taxă. Mai mult, studenţii orfani de ambii părinţi şi bursierii statului român, achită acelaşi tarif ca şi studenţii care studiază fără taxă şi au părinţi cadre didactice.

Potrivit declaraţiilor conducerii universităţii sucevene, în Căminul 1, care dispune de camere cu 4 locuri, un student în regim fără taxă va plăti 120 lei, un student care are părinţi cadre didactice va plăti 65 lei, iar un student care studiază în regim cu taxă va plăti 230 lei.

În Căminul 2, care dispune de camere cu 3 şi 4 locuri, un student în regim fără taxă va plăti 165 lei, un student care are părinţi cadre didactice va plăti 110 lei, iar un student care studiază în regim cu taxă va plăti 275 lei.

În funcţie de numărul de locuri pe care îl are o cameră din incinta Căminului 4, două sau trei locuri, un student la fără taxă va scoate din buzunar 195 sau 185 lei. Cei cu părinţi cadre didactice sunt nevoiţi să plătească între 130 şi 140 de lei, în funcţie de numărul de locuri pe care îl are camera în care este cazat, pe când studenţii care plătesc taxă achită lunar o sumă cuprinsă între 295 şi 305 lei.
De menţionat este faptul că, studenţii care au prins loc în Căminul 4 beneficiază de toaletă la fiecare cameră, frigider, televizor şi internet gratuit.

Anul acesta, un număr de 1695 de studenţi au solicitat un loc la cămin, fiind onorate 846 de cereri. Conducerea universităţii a ţinut să menţioneze că, în data de 20 octombrie a.c., vor fi acoperite încă 176 de cereri, o dată cu finalizarea lucrărilor la Căminul 3.

De asemenea, prin parteneriatele pe care le are Universitatea “Ştefan cel Mare” cu o serie de licee din Suceava, aproximativ 200 studenţi pot alege să se cazeze la unul din căminele liceelor.

Deloc îmbucurător pentru studenţii care nu au prins un loc în căminele universităţii este faptul că, pentru cazare şi masă, căminele liceelor solicită lunar aproximativ 500 lei.

Mulţumiţi sau nu de tarifele practicate şi de condiţiile pe care le oferă căminele, studenţii continuă să se îmbulzească pentru a obţine un loc de cazare.


Intră acum și în grupul de