Trei cazuri de ilegalități silvice au fost depistate de Poliția Suceava și Garda Forestieră Suceava într-o singură zi. A fost confiscat material lemnos în valoare de peste 150.000 lei


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de marți, 26 mai, pe raza județului Suceava au fost constatate trei cazuri de ilegalități silvice, în urma cărora a fost confiscată o cantitate mare de material lemnos.

Potrivit IPJ Suceava, cel mai grav caz a fost scos la suprafață de Poliția Suceava și Garada Forestieră Suceava, care au efectuat un control la o societate comercială din Valea Moldovei, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziția, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Astfel, cu ocazia verificărilor, echipa de control a constatat faptul că societatea comercială a expediat cantitatea de 208,14 mc cherestea rășinoase cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența legală.

De asemenea, s-a constatat faptul că societatea respectivă nu respectă obligația legală de verificare a codurilor unice aferente avizelor intrate în punctul de lucru și operează în mod eronat datele in aplicația informatică.

Prin urmare, în cauză s-a dispus sancționarea societății comerciale cu trei amenzi în valoare de 7.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 208,14 mc cherestea rășinoase în valoare de 149.652,66 lei.

În cel de al doilea caz este vorba despre un bărbat din comuna Pătrăuți, la care a fost identificată o cantitate de lemne pentru care acesta nu deţine documente justificative.

Bărbatul de 47 de ani a declarat polițiștilor că a tăiat arbori de fag care erau doborâți de vânt de pe raza Ocolului Silvic Pătrăuţi.

În urma evaluării efectuată de specialiştii silvici s-a stabilit că, localnicul a tăiat în mod ilegal cantitatea de 4,059 mc material lemnos.

Astfel, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „tăiere ilegală și furt de arbori”, iar materialul lemnos în valoare de 2.044 lei a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Pătrăuţi.

Cazul trei reprezintă un transport ilegal de lemne, depistat în urma unui control în trafic pe DN 17A, pe raza comunei Sucevița.

Concret, polițiștii au oprit o autoutilitară condusă de un localnic de 36 de ani, care transporta, conform avizelor de însoţire, cantitatea de 3 mc material lemnos, lemn foc fag și lemn rotund construcții.

În urma inventarierii, însă, s-a stabilit faptul că, bărbatul transporta în mod ilegal cantitatea de 1,30 mc lemn foc paltin.

Conducătorul auto a fost amendat, iar materialul lemnos în valoare de 236,6 lei a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Marginea.


Intră acum și în grupul de