Directia de Cultura face o actualizare a evidentei muzeelor si a caselor memoriale din judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DCCPCN) Suceava, Daniel Hrenciuc a anunţat că până la sfârşitul acestei luni va trebui actualizată evidenţa muzeelor şi colecţiilor cu acces public. „La solicitarea Institutului de Memorie Culturală am trimis adrese către muzeele din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc. Deasemenea formularul a fost trimis şi către casele memoriale „Ciprian Porumbescu”, „Nicolae Labiş”- Mălini, „Eusebiu Camilar”- Udeşti, Casa-muzeu Solca şi Casa-muzeu Bilca”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Acesta a mai adăugat că, având în vedere că o atenţie deosebită trebuie acordată muzeelor eclasiale, adresele au fost trimise şi muzeelor care funcţionează pe lângă mănăstirile Dragomirna, Putna, Suceviţa, Moldoviţa şi Cămârzani.

„Pentru actualizarea informaţiilor din Baza de date naţională a muzeelor şi colecţiilor, pentru a avea o imagine corectă a complexităţii fenomenului muzeal actual şi pentru a fundamenta politicile de sprijinire a dezvoltării acestui domeniu, pe lângă formularul tip, completat, fiecare unitate muzeală va trebui să trimită imagini digitale şi de calitate a sediilor acestora, a sălilor de expoziţie şi a obiectelor reprezentative din colecţiile acestora”, mai solicită Institutul de Memorie Culturală cu precizarea că toate acestea date vor fi centralizate de către DCCPCN Suceava care apoi le va trimite institutului.

Daniel Hrenciuc a mai spus că în baza colaborării cu DCCPCN Sibiu în perioada următoare va demara un program naţional de repertoriere generală, sistematică, pe baza unei metodologii ştiinţifice, a tuturor colecţiilor muzeale săteşti sau comunale cu profil arheologic, istoric, etnografic şi folcloric constituite până în prezent şi care au dobândit prin importanţa, diversitatea şi valoarea bunurilor colecţionate, statutul informal al unui muzeu local.


Intră acum și în grupul de