Copiii romanilor din Torino – Italia vor beneficia de o biblioteca in limba romana


Intră acum și în grupul de

Potrivit declaraţiilor directorului Bibliotecii Bucovinei „I.G Sbiera”, ca urmare a solicitării Asociatiei Culturale „Bucovina” din Torino, de stabilire a unui parteneriat cu Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, pentru implicarea în diverse activităţi culturale bilaterale, româno-italiene, mai exact Suceava – Torino, s-au făcut demersurile necesare încheierii acestui protocol, la care va fi şi o a treia parte implicată, respectiv Biblioteca Centrală din Torino.

Gabriel Cărăbuş a menţionat că ideea vizează înfiinţarea în cadrul Bibliotecii Centrale din Torino, a unei mici biblioteci în limba română, destinată elevilor români (mulţi dintre ei fiind originari din judeţul Suceava), care frecventează şcolile din Torino într-un număr destul de mare, conducerea acestei biblioteci exprimându-şi deja disponibilitatea de a pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru păstrarea cărţilor şi de acordare a sprijinului în vederea gestionării acestora.

Conform datelor comunicate chiar de Biblioteca Centrală din Torino, „cetăţenii români din Torino reprezintă în prezent prima naţionalitate imigrantă a oraşului: 44.443 români din circa 100.000 cetăţeni străini imigranţi”, iar „în ultimii ani numărul cetăţenilor români care provin din Bucovina este în creştere, cu o prezenţă relevantă şi a minorilor de a doua generaţie, care riscă să piardă contactul cu limba şi cultura ţării din care provin părinţii lor”.

În acest context poate fi foarte importantă o intervenţie interculturală în şcolile primare şi gimnaziale, în care sunt prezenţi minori şi adolescenţi români, pentru a-i invăţa să cunoască cultura, arta şi istoria României.

Având în vederea faptul că dintre numeroşii români stabiliţi în Italia, respectiv în zona Torino, mulţi provin din judeţul nostru, cei trei parteneri urmează a se implica direct în punerea în practică a parteneriatului, prin acţiuni/activităţi distincte.

Astfel, Biblioteca Bucovinei, sprijinită de către Consiliul Judeţean Suceava, demarează o campanie publică de adunare a fondului de carte necesar acestei iniţiative – aproximativ 2.000 de cărţi, destinate în particular vârstelor cuprinse între 12-18 ani, care să fie donate Sistemului Bibliotecar Urban al oraşului Torino.

Mai mult, bibliotecile civice din Torino vor pune la dispoziţie sedii, se vor ocupa de publicitate şi vor colabora cu Asociaţia „Bucovina”, proiect la care au aderat deja şi o serie de instituţii de învăţământ, cum ar fi Institutul Tehnic Comercial “Paolo Boselli” din Torino, Şcoala şi Centrul Teritorial Permanent „A. Gabelli”, Şcoala Elementară şi Centrul Teritorial Permanent „G. Parini”.

Acestea se vor implica direct în activitatea specifică gestionării cărţilor (de altfel, chiar şi în prezent Biblioteca din Torino pune la dispoziţia publicului un catalog de autori români în limba italiană şi română).

Asociaţia „Bucovina” din Torino se va implica în mod direct în activităţi de informare a elevilor proveniţi din România despre cultura română, sau în acordarea de îndrumări pentru lectura şi limba română, va realiza o intervenţie pedagogică interculturală, care să aibă ca rezultat nu doar punerea la dispoziţie de cărţi în limba română în şcolile din oraşul şi provincia Torino, ci şi organizarea de dezbateri, întâlniri cu autori contemporani români şi cu autori români care trăiesc în Italia, activităţi care ar fi fundamentale nu numai pentru copiii români, ci şi pentru colegii lor italieni, care în acest mod ar avea posibilitatea să cunoască valoarea culturii pe care o aduc comunităţile din recenta imigraţie.

Punerea în practică a unui astfel de parteneriat este deosebit de importantă, acesta având efecte pozitive asupra populaţiei romaneşti din Torino şi asupra populaţiei italiene.


Intră acum și în grupul de