DSP Suceava a solicitat 150.000 de doze de vaccin impotriva gripei sezoniere


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat Ministerului Sănătăţii cca 150.000 de doze de vaccin împotriva gripei sezoniere şi a trimis catagrafia pe grupe de vârstă a persoanelor cu risc de îmbolnăvire. Iniţial, campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă de pe 15 octombrie, însă DSP Suceava abia a trimis catagrafia săptămâna trecută şi nu se poate pronunţa cu exactitate când va începe campania de vaccinare, trebuind să aştepte dozele pentru ca apoi să le distribuie în toate cabinetele medicilor de familie.

Prioritate la vaccinarea împotriva virusului gripal sezonier vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, veterani şi văduve de război, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Comitetul de coordonare din cadrul MS a stabilit ca cele două campanii de vaccinare, cea sezonieră şi cea împotriva virusului gripal A/H1N1, să fie corelate. În acest fel, anul acesta, vor putea fi imunizate diferenţiat, în funcţie de gradul de risc, toate categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire prin gripă.
Ministerul Sănătăţii va demara în luna decembrie şi campania de vaccinare împotriva gripei porcine. Primele doze de vaccin vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medical, urmând ca din 4 ianuarie 2010, odată cu începerea orelor de curs în şcoli, să înceapă şi vaccinarea elevilor, după care se va continua vaccinarea celorlalte categorii de risc stabilite.

Deşi vaccinurile întârzie să apară, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre primele cazuri de gripă sezonieră. Săptămâna trecută au fost semnalate 7 cazuri suspecte de gripă din zona Suceava, 4 la categoria de vârstă 4-15 ani, iar 3 la 5-14 ani. Este o creştere mai mult de două ori, având în vedere că săptămâna precedentă s-au raportat către Direcţia de Sănătate Publică Suceava 3 cazuri.


Intră acum și în grupul de