Paine si produse de panificatie cu abateri, depistate de comisarii CJPC Suceava


Intră acum și în grupul de

Comisarii Protecţiei Consumatorilor Suceava au controlat un număr de 55 de operatori economici, comercianţi şi producători, verificând în acelaşi timp 5 tone de pâine şi produse de morărit şi panificaţie, două tone fiind găsite cu abateri. Comisarul superior al CJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că mai multe firme din Gura Humorului, Vama şi Frasin s-a găsit la vânzare 130 kg făină, pesmet şi griş expirat, iar un producător din Vama utiliza sare simplă în loc de sare iodată cum impun normele legale.

„Cele mai multe abateri s-au constata în legătură cu informarea corectă a consumatorilor. Unele dintre aceste informaţii sunt de mare importanţă întrucât lipsa lor poate conduce la afectarea sănătăţii. Astfel la societăţi producătoare din Vatra Dornei şi Gura Humorului lipsea de pe etichetă data fabricaţiei. Alţi producători nu informează asupra faptului că produsele conţin gluten alergen”, a spus Elena Oanea.

În opinia acesteia, mai grav este faptul că „încă mai sunt producători care livrează pâinea pe piaţă preambalată fără nici un fel de etichetare”. Asemenea cazuri s-au înregistrat în localităţi precum Mănăstirea Humorului, Udeşti, Vicovu de Sus, Rădăuţi, Fălticeni, Calafindeşti, Cîmpulung Moldovenesc.

„Urmarea controalelor s-a oprit temporar de la comercializare o cantitate de 1,5 tone produse şi definitiv 130 kg. S-au aplicat un număr de 13 avertismente şi 42 de amenzi contravenţionale în cuantum de 95.800 lei”, a mai menţionat comisarul superior sucevean.


Intră acum și în grupul de