Conducerea CAS recomanda proprietarilor de laboratoare de analize sa citeasca mai bine contractele


Intră acum și în grupul de

Pentru că majoritatea laboratoarelor de analize aflate în contract cu CAS Suceava se plâng că nu mai au bani pentru analize gratuite, iar în urma rectificării bugetare nu au primit niciun ban, preşedintele CAS Suceava, Cristina Iordăchel, recomandă proprietarilor acestora să citească mai atent prevederile contractuale şi să vadă că cifrele de contract din trimestrul IV pot fi utilizate integral în prima lună, respectiv în octombrie.

Potrivit preşedintelui CAS Suceava, instituţia a făcut solicitări pentru noi fonduri şi viramente, care vor acoperi o parte din necesităţile lunii noiembrie. Cristina Iordăchel a mai precizat că, pentru decembrie, dacă există deficit de finanţare, în ianuarie vor putea fi preluate facturi la nivelul mediei lunare din primele 11 luni, la care se poate adăuga un maxim de 5%, conform unei noi hotărâri de guvern.
Unele laboratoare şi-au epuizat plafonul pentru analize după primele zile, printre acestea fiind Laboratorul Hipocrat, altele în schimb mai au bani pentru câteva zile, fiecare în funcţie de bugetul pe care l-a avut. Pacienţii, chiar dacă sunt asiguraţi, fie aşteaptă banii pentru lunile viitoare fie scot alţi bani din buzunar pentru a-şi face analizele, însă unele laboratoare, precum Synevo din incinta spitalului judeţean, nu mai fac nici programări pentru lunile următoare.

Potrivit directorului coordonator al Laboratorului Synevo Suceava, Adrian Oprea, se asigură doar urgenţele, copii şi gravide, iar ce rămâne se distribuie pentru programările deja făcute, pentru această lună şi cele ce urmează fondul laboratorului fiind de aproximativ 9.200 de lei.

În cazul Laboratorului Hipocrat, fondul a fost de aproximativ 12.000 de lei la începutul anului, pentru această lună având doar 4.000 de lei, bani ce au fost epuizaţi după primele zile ale lunii. Pentru luna noiembrie, fondul este acelaşi, însă pentru luna decembrie scade la 3.300 de lei, conform contractului încheiat cu CAS Suceava.

Laboratorul de analize medicale din cadrul Policlinicii Areni mai are încă bani pentru analize, însă situaţia depinde de numărul de pacienţi care vor veni cu urgenţe. Fondul pe care îl are acest laborator pentru această lună este de 15.000 de lei, suma fiind aceeaşi şi pentru luna noiembrie, însă în luna decembrie suma scade considerabil la 5.400 de lei.


Intră acum și în grupul de