Ministerul Sanatatii „loveste” in grupele de risc ce beneficiau gratuit de vaccin antigripal


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii a alocat bani doar pentru a cincea parte din necesarul de doze de vaccin antigripal şi antihepatitic B pediatric. Pentru a nu se confrunta direct cu problemele legate de slaba finanţare, Ministerul Sănătăţii a dat mână liberă Direcţiilor de Sănătate Publică să-şi cumpere singure vaccinurile necesare în campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere şi a celei antihepatitică B pediatrică, prin licitaţie, fapt ce va duce la întârzierea celor două campanii de vaccinare, din cauza procedurilor de licitaţie care nici n-au început şi care durează de regulă două săptămâni. Precizăm că, campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere trebuia să înceapă la 15 octombrie.

O altă mare problemă este acea că banii ajunşi în teritoriu pentru ambele campanii sunt total insuficienţi. Pentru vaccinarea antigripală, ministerul a ales din categoriile de risc, care de regulă primeau acest vaccin, doar persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă, fiind excluşi copii din centrele de plasament, persoanele cu HIV, bolnavii cronici etc.

Directorul adjunct pentru sănătate publică şi programe din cadrul DSP Suceava, Marinela Grădinaru a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că, iniţial s-au cerut pentru Suceava 150.000 de doze de vaccin antigripal, dar din banii trimişi abia dacă se vor achiziţiona 25-30000 doze vaccin antigripal, respectiv a cincea parte din necesar, aceasta depinzând de modul în care se vor negocia preţurile.

„Fiecare medic de familie se va prezenta să ia dozele de vaccin. Vom încerca să le dăm echitabil, în rest lumea va trebui să-şi cumpere vaccinul”, a spus Marinela Grădinaru.

De asemenea, pentru vaccinul antihepatitic B pediatric care se face copilaşilor, sunt necesare 12.000 de doze, dar nu se vor putea cumpăra decât cel mult 3.000 doze.

Cât priveşte vaccinul antihepatitic B pediatric, părinţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar. Acesta se administrează în 3 doze, iar o doză în farmacii costă cca.30 lei.


Intră acum și în grupul de