Proceduri clare stabilite de Prefectura Suceava pentru verificarea persoanelor în carantină sau izolare. Primarii vor desemna persoane care vor ține evidența acestora și vor asigura, dacă e cazul, alimente sau tratament // Detalii

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, vineri, într-o ședință extraordinară în cadrul căreia au fost stabilite și aprobate măsurile necesare pentru gestionarea infecțiilor cu noul coronavirus la nivelul județului Suceava.

Măsurile vizează, în special, persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu. Iată care sunt acestea:

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, zilnic până la ora 16:30, DSP Suceava va transmite către Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției Suceava, datele actualizate privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu.

De asemenea, centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției Suceava va transmite zilnic, la ora 20:00, datele actualizate privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, către toți cei îndreptățiți să aibă acces la acestea și anume: furnizorii de utilități publice care au solicitat acest lucru, Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, Oficiul Județean Rețea poștă Suceava, autorități publice locale.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Suceava și Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, precum și reprezentanții unităților de poliție locală ce vor identifica la domiciliul persoanelor carantinate/ izolate, și alte persoane față de cele de pe lista DSP Suceava, au obligația de a solicita datele de contact ale acestora (nume, prenume, CNP, nr. de telefon, adresă de email). Datele obținute vor fi comunicate către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava care le va transmite către DSP Suceava până a doua zi la ora 9.00.

Pe lângă asta, localitățile vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilități sunt obligați ca atunci când își declină identitatea să facă precizarea că sunt izolați sau carantinați. Acest lucru este absolut necesar având în vedere că reprezentanții echipelor de intervenție trebuie să-și ia toate măsurile de protecție individuală.

Sursa precizează că prin dispoziție a primarului, la nivelul fiecărei localități vor fi desemnate una-două persoane care vor ține evidența celor aflați în carantinare sau în izolare. Datele referitoare la aceste persoane vor fi primite de la ISU Suceava și nu sunt destinate publicității.

Totodată, localitățile sucevene vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu prin asigurarea necesarului de hrană sau, după caz, de tratament, în funcție de vârsta și starea de sănătate a persoanei precum și prin livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de ași asigura procurarea hranei sau, după caz, a tratamentului. De asemenea autoritățile publice locale din municipii și orașe vor face dezinfecția scărilor de bloc, unde domiciliază persoanele confirmate de către DSP Suceava ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Nu în ultimul rând, medicii de familie vor asigura monitorizarea persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu, din punct de vedere medical, și vor informa DSP Suceava în cazul agravării stării de sănătate a acestora.

În aceste condiții, Prefectura Suceava face din nou un apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare socială și să evite pe cât se poate aglomerările de persoane, fie că este vorba de piețe, mijloace de transport în comun sau evenimente private.