Sindicalistii din invatamant reclama incalcarea dreptului la educatie al elevilor prin aplicarea concediului fara plata


Intră acum și în grupul de

Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „PRO – EDUCAŢIA ” Suceava, reprezentant al Federaţiei Educaţiei Naţionale în judeţul Suceava, consideră că aplicarea în sistemul educaţional a prevederilor articolului 10 din Legea 329 / 2009 nu este oportună deoarece economiile făcute la bugetul educaţiei prin neaplicarea prevederilor Legii 221 / 2008 , prin permanentele rectificări negative ce au vizat domeniul educaţiei şi prin reducerea a peste 19.000 de posturi, depăşesc cu mult cota de reduceri a cheltuielilor ce ar reveni acestui domeniu bugetar, precizează liderul Traian Pădureţ.

„Să nu uităm că în momentul de faţă salariile de încadrare ale angajaţilor din învăţământ sunt calculate în mod greşit prin nepunerea în concordanţă a valorii coeficientului de multiplicare 1 cu salariul minim pe economie. Acest lucru se face din ianuarie 2007. Avem hotărâri definitive şi irevocabile favorabile tuturor membrilor noştri de sindicat din judeţ, hotărâri care nu sunt puse în aplicare de reprezentanţii Guvernului în teritoriu, nici prin plata diferenţelor retroactiv, nici prin modificările ce trebuie făcute în carnetele de muncă”, declară preşedintele Uniunii Judeţeane a Sindicatelor „PRO – EDUCAŢIA ” Suceava.

Potrivit acestuia, sunt unităţi şcolare care, din economiile făcute, ar putea acorda angajaţilor o parte din tichetele cadou pentru anul 2009, dar acest lucru nu se întâmplă, cu toate că legea care permite acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă nu este abrogată.

„Profesorilor nu li se decontează naveta, profesorii nu au primit suta de euro pentru cărţi pentru anul 2009! Nu li se pare guvernanţilor că au făcut destule economii pe spatele angajaţilor din învăţământ în anul 2009 şi nu numai ! Ce cotă din bugetul de 6 % din PIB a fost alocată, real, educaţiei ? Iată doar câteva legi pe care le încalcă chiar actualii guvernanţi. De ce Legea 329 / 2009 este mai lege decât celelalte legi, care sunt în vigoare şi nu se aplică ? FEN nu poate admite ca, încă o dată, Educaţia să suporte tot greul şi pentru alţii. Reprezentanţii Guvernului s-au angajat să asigure integral fondurile necesare cheltuielilor de personal din învăţământ pentru tot anul 2009. Este treaba Guvernului şi a premierului să asigure fondurile pentru salarii şi să nu aplice Legea 329 / 2009 pentru salariaţii din învăţământ”, susţine liderul Traian Pădureţ.

În opinia acestuia, prin aplicarea concediului fără plată, elevilor şi studenţilor li se încalcă dreptul fundamental la educaţie.

„În plus, programa şcolară nu mai poate fi parcursă în totalitate afectând astfel grav elevii care vor susţine examene la sfârşitul acestui an şcolar. În consecinţă, solicităm reprezentanţilor guvernului în teritoriu să caute în alte zone soluţii pentru realizarea economiilor bugetare fără afectarea şcolii”, spune preşedintele Uniunii Judeţeane a Sindicatelor „PRO – EDUCAŢIA ” Suceava, Traian Pădureţ.


Intră acum și în grupul de