Asociația „Susține-i pe cei de lângă tine” încearcă să ajute două familii cu destine tragice: Un copil cu arsuri pe 90% din suprafața corpului are nevoie de o tabletă pentru studii, iar alți cinci copii visează să aibă încălțăminte


Intră acum și în grupul de

Asociația „Susține-i pe cei de lângă tine” din Botoșani, aflată la început de drum, a relatat poveștile de viață a două familii din județul vecin, care pe lângă faptul că au fost încercate de soartă în feluri greu de închipuit, mai sunt și sărace lipite pământului.

Potrivit Președintelui Asociației, Emanuel Corduneanu, asociația își propune să se implice activ în campanii umanitare pentru că doar susținând pe cel de lângă tine simţi că ai făcut ceva bun în viaţa ta, precizează el.

Astfel, Emanuel Corduneanu își propune să ajute cele două familii a căror povești ne-a relatat mai jos și îndeamnă pe toți cei care nu sunt indiferenți să se implice și ei.

Suferințele copilului cu arsuri pe 90% din suprafața corpului

Povestea tragică a unei familii din comuna Dângeni începe clasic, frumos ca orice poveste. Viaţa la ţară este simplă şi liniştită. Gelu Miron are doi copii, un băiat şi o fată – Gabriel şi Dumitriţa, pe care îi iubeşte ca pe ochii din cap! Până când Gabriel a împlinit 10 ani, viaţa lor a decurs lin şi fără evenimente deosebite.  

La vârsta de 10 ani, viaţa lui Gabriel s-a transformat crunt printr-o tragedie. Mama vopsea uşa de la intrarea în casă şi cutia cu vopsea a fost lăsată în apropierea unei surse de foc. Băieţelul de 10 ani nu a observat cutia şi într-un moment de neatenţie a rasturnat vopseaua în foc. Într-o secundă copilul era o flacără vie. A suferit arsuri pe 80-90% din suprafața corpului, iar medicii de la Spitalul de Arşi din capitală i-au dat şanse aproape de zero de supravieţuire.


Tatăl nu l-a lăsat singur şi timp de peste patru luni a stat cu el în spital. A asistat la toate procedurile şi a trecut prin chinurile iadului alături de fiul său. Nu a încetat să spere într-un miracol şi deşi mama copilului i-a cerut să permită ca statul să le ia copilul în grijă pentru că devenise un adevărat chin, tatăl a ales să rămână alături de fiul său şi să nu îl abandoneze. Mama a plecat de lângă familie şi nimeni nu mai ştie nimic de ea.

Suferinţa tatălui se citește pe chip. Ar face orice să-și vadă băiatul mai bine, să nu mai sufere atât de mult. De aproape 5 ani merg regulat la București pentru investigații și tratamente, intervenții chirurgicale. Ultima oară au fost în decembrie 2019. Trebuiau să meargă din nou în martie 2020, dar din cauza pandemiei nu a riscat să-şi expună copilul.


Tatăl este asistentul copilului, îl pansează, îi tratează rănile care apar de la o zi la alta, deoarece copilul este în creștere, iar pielea se întinde și îi provoacă des sângerări. Uneori are dureri groaznice, dar tatăl mereu este alături de Gabriel cu o vorbă bună, o încurajare. Suferă în tăcere, dar pentru copil încearcă să se încurajeze….Până în prezent micuţul Gabriel a suferit aproximativ 50 de operații, mult prea multe pentru orice om!

Emanuel Corduneanu relatează că l-a cunoscut pe Gabriel la sfârşit de iulie, un copil de 15 ani, timid, retras, cu mult bun simț. Deşi a învăţat doar de acasă, copilul a urmat cursurile şi a terminat clasa a VIII-a cu o medie bună. Din toamnă va merge la liceu la Truşeşti, însă studiile le va continua de acasă. „Dacă voi reuşi să am o tabletă!” – ne-a spus Gabriel. Nu prea are prieteni, își peterece timpul liber în compania a doi pui de pisică.


Gabriel este un copil greu încercat de soartă! Tatăl său este un adevărat erou, care s-a luptat ani la rând pentru copiii săi. Dar şi eroii au nevoie de ajutor.

Tatăl a mărturisit cu lacrimi în ochi că face eforturi deosebite pentru a le asigura copiilor cele necesare traiului de zi cu zi. Reuşeşte cu greu să câştige un ban în plus pentru a plăti tratamentele necesare băiatului. Cremele şi bandajele zilnice pentru acest copil sunt foarte costisitoare.

Astfel, Asociația face apel la bunătatea dumneavoastră și vă roagă să îi sprijiniți în a întinde o mână acestui copil greu încercat de soartă.

Familia cu cinci copii, pentru care încălțămintea e un lux de neimaginat

Asociația a ajutat și o altă familie, tot din zona Dângeni. Este vorba despre familia Hariga din satul Hulub, județul Botoșani.

Emanuel Corduneanu spune că imaginea ce i-a rămas în minte a fost a unor copii zâmbitori, în ciuda vieţii grele pe care o duc, copii care nu îţi doresc altceva decât mâncare.

„I-am privit de sus în jos pe cei patru băieţi şi am constatat că sunt desculţi. Ne-au înconjurat şi ne-au povestit câte ceva din viaţa lor”, a relatat Corduneanu.

Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile copiilor şi din cei câţiva bănuţi pe care mama îi câştigă muncind cu ziua în sat. Tatăl nu mai poate munci, are probleme mari de sănătate. Mişcările îi sunt limitate de o tijă pe care o are în picior. A muncit 30 de ani prin ţară şi în loc de pensie s-a ales cu o boală de plămâni care nu îi permite să muncească deloc.   

„Le-am promis copiilor că vom încerca să facem cunoscut cazul lor, poate sunt oameni care vor să îi ajute. Orice ajutor pentru ei înseamnă enorm pentru că sunt singuri în lupta cu un destin mult prea potrivnic,” povestește Corduneanu.

Băieţii, Liviu (mărimea 41 la încălțăminte), Gabriel (mărimea 41 la încălțăminte), Dorin (mărimea 37- 38 la încălțăminte), Cristian (mărimea 39 la încălțăminte), Iulian (mărimea 33- 35 la încălțăminte) speră că vor reuşi să aibă cu ce se încălţa măcar în toamnă, pentru că vara nu poartă încălţăminte. De aceea nici nu ştiu exact care le sunt mărimile. Andreea, singura fiică a familiei are 18 ani şi poartă aceeaşi mărime la încălţăminte ca mama sa, mărimea 39. Şi ea era desculţ şi sărăcăcios îmbrăcată. Dacă în mod normal încălţămintea şi hrana sunt necesităţi, pentru ei papucii şi hrana de calitate sunt un lux.

Astfel, toți cei care doresc să susțină Asociația Susține-i pe cei de lângă tine în aceste campanii umanitare pot dona în cele două conturi deschise:

IBAN-UL CONTULUI ÎN LEI RO17BTRLRONCRT0557162501

IBAN-UL CONTULUI ÎN EURO RO64BTRLEURCRT0557162501


Intră acum și în grupul de