Directia pentru Cultura indeamna sucevenii sa trimita SMS-uri pentru restaurarea Bisericii Parhauti


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei pentru Cultură Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava, Daniel Hrenciuc a lansat joi, un apel către suceveni să trimită SMS-uri pentru restaurarea Bisericii Părhăuţi. Monumentul istoric din Părhăuţi s-a calificat alături de alte 9 monumente din ţară pentru a participa la finala de strângere de fonduri pentru restaurare la Teledonul organizat de Televiziunea Naţională TVR1 în ziua de 1 decembrie la ora 21.

Daniel Hrenciuc a precizat că în cadrul emisiunii se va selecta monumentul ce va primi fonduri de restaurare pe baza numărului de SMS-uri cu valoare ce vor fi trimise în intervalul orar respectiv.

Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Părhăuţi, ctitorie a logofătului Gavril Trotuşan în anul 1522, este realizată în tradiţionalul stil moldovenesc, cu lungimea de 23,6 m şi lăţimea de 9,10 şi este una din bisericile reprezentative ale zonei de nord a Moldovei secolului XVI. Aşezată la 11 km de drum european E 85-DN2, pe drumul judeţean DJ 178A, Biserica este în plin proces de restaurare.

Şeful DCCPN Suceava spune că monumentul se află în primele 10 ale judeţului. „Calitatea excepţională a picturii interioare şi a celei din pridvorul deschis, pictură autentică, păstrată în ciuda celor 120 de ani cât a stat fără acoperiş, descoperită, o aduce în primele 10 monumente ale judeţului”, menţionează Daniel Hrenciuc, adăugând că lucrările de conservare făcute în anii 1970 s-au degradat „şi sunt acum în situaţia de a asista neputincioşi la o lentă îmbătrânire prematură a monumentului”.

Preotul paroh al Bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Părhăuţi, Lazăr Croitor, spune că „toate monumentele istorice intrate în concurs sunt importante şi merită să fie restaurate. Trebuie să fie restaurate pentru că mărturisesc despre neamul românesc. Restaurarea unui monument istoric nu este un scop în sine, este un mijloc prin care se restaurează o comunitate. Monumentul istoric este dovada clară a continuităţii noastre pe aceste meleaguri frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu”.


Intră acum și în grupul de