La DSP Suceava a inceput distribuirea vaccinului Cantgrip


Intră acum și în grupul de

Spitalul municipal Rădăuţi şi Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost primele unităţi medicale care au preluat luni, dimineaţă dozele cu vaccin antigripal A H1N1 „Cantgrip”. „Aşteptăm şi restul spitalelor să vină şi să ridice dozele şi reprezentanţii instituţiilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar ceea ce rămâne se va împărţi şcolilor posticeale, liceelor şi eventual liceelor”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă şeful, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu.

Acesta a precizat că numărul dozelor repartizate fiecărei unităţi spitaliceşti din judeţ coincide cu numărul de personal. „Dăm pentru toţi. Nu ştim câţi din ei vor face, mai ales că poate pentru unii e contraindicată vaccinarea, dar noi recomandăm celorlalţi să facă vaccinul. Spitalele sunt printre cele mai expuse. Ce doze rămân se reîntorc la noi şi le redistribuim”, a spus Alexandru Lăzăreanu, adăugând că acţiunea de distribuire se va finaliza până vineri.

Urmând exemplul secretarului de stat Adrian Streinu Cercel, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Alexandru Lăzăreanu a fost vineri, după-amiază prima persoană care s-a vaccinat împotriva gripei noi, pentru a da un exemplu de încredere în formula vaccinului anti AH1N1.

Vineri, în jurul prânzul, la DSP Suceava au ajuns 29.500 doze de vaccin împotriva gripei porcine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu, la nivelul judeţului au fost catagrafiate pentru a primi mai întâi vaccinul 5.090 de persoane din unităţi cu risc – personalul medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, iar abia apoi vor fi vaccinaţi elevi şi studenţi.

Campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în unităţile de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ. Pentru această campanie de vaccinare au fost mobilizaţi toţi medicii şcolari şi toţi medicii de familie, iar Ministerul Sănătăţii face un apel, la „responsabilitatea acestora în vederea derulării în condiţii optime a vaccinării”.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se găseşte în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat, în schimb sucevenii pot recurge la vaccinul pentru gripa sezonieră.

Reprezentanţii DSP Suceava spun că, la cei care a fost confirmată gripa nouă, au avut forme uşoare pentru că au fost vaccinaţi în anii anteriori, astfel a scăzut severitatea cazurilor.


Intră acum și în grupul de