Ministerul Sanatatii vrea sa transforme posturile de medici specialisti in posturi pentru rezidenti


Intră acum și în grupul de

La fel ca în multe judeţe din ţară, Suceava se confruntă cu lipsă de medici specialişti. Pentru că la recentul concurs de rezidenţiat foarte mulţi medici care au promovat examenul nu au posturi Ministerul Sănătăţii vrea să transforme posturile de medici specialişti în posturi pentru rezidenţi. „Sunt gata să îmi asum în Guvern orice formulă prin care tinerii care au promovat concursul de Rezidenţiat dar nu au post sau loc să rămână în sistem. Am găsit, de altfel o soluţie. În următoarea şedinţă voi prezenta Guvernului un Memorandum prin care să transformăm cele peste 2100 de posturi vacante de medic specialist existente, în posturi pentru rezidenţi. Avem nevoie de medici şi nu ne permitem să-i pierdem pe aceşti tineri care vor să muncească în sistemul sanitar românesc”, a declarat ministrul Adriean Videanu la întâlnirea cu tinerii medici.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu şi secretarul de stat, prof. dr. Adrian Streinu Cercel au invitat la sediul MS reprezentanţii medicilor care au susţinut examenul de Rezidenţiat, şi care au promovat fără loc sau post pentru a discuta situaţia lor.

La concursul de rezidenţiat din 15 noiembrie a.c. 5.063 absolvenţi de medicină au concurat pentru 2.985 de posturi.

La medicină generală au fost 4.454 de medici care şi-au disputat 2.670 de posturi, iar cca. 1400 de medici, deşi au obţinut punctaj de promovare nu au avut loc sau post.

La nivel naţional a avut loc cu ceva timp în urmă concursul pentru ocuparea posturilor de medici specialişti, medici de medicină generală şi medici dentişti scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii.

Pentru cele 45 de posturi de medici specialişti scose la concurs la nivelul judeţului Suceava, doar 14 medici cu diverse specializări s-au arătat interesaţi, şi au depus la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava dosare de participare la concurs.

Astfel că, s-au înscris la concurs un medic specialist pentru postul de medic de medicină generală la Ambulanţă, câte un medic specialist pentru secţiile Anestezie şi Terapie Intensivă, Chirurgie Pediatrică, Chirurgie Vasculară şi Oftalmologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, doi medici specialişti pentru secţia Pediatrie de la spitalul sucevean, un medic de familie pentru Rădăuţi, patru medici dentişti pentru singurul post liber de la cabinetul de stomatologie al Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean şi doi medici de medicină de familie pe cele opt posturi vacante din judeţ.

În continuare, judeţul Suceava se confruntă cu o criză acută de medici specialişti, în special anestezişti, urgentişti, neonatologi şi diabetologi, specializări pentru care tinerii medici nu se arată interesaţi să profeseze în spitalele sucevene.
„Pentru a stimula medicii să vină să lucreze în judeţ, autorităţile locale ar trebui să se implice prin acordarea unor facilităţi, cum ar fi locuinţele ANL sau prima de instalare”, a apreciat reprezentantul DSP Suceava, Adrian Popescu.


Intră acum și în grupul de