Sucevenii, mai receptivi la vaccinarea impotriva virusului gripei noi


Intră acum și în grupul de

Numărul sucevenilor care s-au vaccinat pentru a se imuniza împotriva virusului pandemic A H1N1 este în continuare destul de mic, dar a cunoscut o creştere de 2.000 vaccinări într-un interval de o săptămână. Dacă până pe data de 27 decembrie 2009 numărul acestora era de 6.945, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, la data de 4 ianuarie, erau în judeţ 9.108 suceveni vaccinaţi cu CANTAGRIP. Astfel, s-au imunizat 3.597 angajaţi din unităţile sanitare din judeţ, dintre care 2.021 sunt din Spitalul Judeţean Suceava. S-au mai vaccinat 66 de studenţi şi 288 de elevi cu vârsta de peste 16 ani.

Mult mai receptivi la vaccinare sunt însă bolnavii cronici, numărul acestora dublându-se într-o săptămână, de la 2.537 de cronici la 4.139. Cei mai mulţi, respectiv 2.154, sunt din zona Rădăuţi, urmaţi de cei din Suceava, 1.100.

Cât priveşte personalul din alte ministere / instituţii publice, până în momentul de faţă s-au imunizat 901 lucrători, din care 226 ai MAI, deşi acestora li s-au repartizat 3.850 doze.

Judeţul Suceava a primit pentru vaccinarea împotriva virusului AH1N1 29.500 doze, din care 16.200 au fost distribuite, restul fiind în depozitul DSP.

„Populaţia trebuie să conştientizeze că virusul AH1N1 va face din ce în ce mai multe victime, iar singura metodă de protecţie e vaccinarea”, a declarat adjunctul DSP Suceava, Marinela Grădinaru.

„Trebuie ştiut că oricine poate contacta virusul, iar evoluţia bolii e imprevizibilă, putând varia de la o zi la alta, ajungând chiar la deces. În fiecare zi, la nivel naţional se declară noi decese, iar la noi în judeţ sunt din ce în ce mai multe cazuri. Instituţiile statului şi-au făcut datoria, au produs şi repartizat vaccinul, iar din acest moment fiecare persoană este responsabilă de ce se întâmplă mai departe. Trebuie să privim situaţia cu responsabilitate şi să înţelegem că numai prin vaccinare se poate asigura imunizarea faţă de virus”, a menţionat Marinela Grădinaru.

„Unii sunt reticenţi pentru că nu înţeleg că e un vaccin asemănător cu cel pentru gripa sezonieră, dar cu altă tulpină”, a subliniat şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.

Institutul Cantacuzino a confirmat luni, pentru judeţul Suceava alte 5 cazuri noi de gripă pandemică.


Intră acum și în grupul de