Polițist sucevean și soția lui, trimiși în judecată pentru infracțiuni financiare. Timp de trei ani, cei doi au câștigat peste 160.000 lei dintr-o afacere nedeclarată


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a unui cuplu învinuit de mai multe infracțiuni financiare, a anunțat joi Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Concret, un polițist din județul Suceava va fi judecat pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în formă continuată; infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată și infracţiunea de fals în declaraţii, în formă continuată.

Alături de el, pe banca acuzaților va sta și soția lui, învinuită de complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

Judecați pentru comerț cu motociclete
Potrivit sursei citate, în perioada 2013 – 2016, în timp ce bărbatul era agent de poliţie în cadrul unui post de poliție din zona rurală a județului Suceava, cu ajutorul soției sale, a desfăşurat în mod continuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de polițist, respectiv a efectuat activităţi de achiziție motociclete și piese de motociclete, de dezmembrare motociclete, de comercializare motociclete şi piese de motocicletă.

Procurorii menționează că soția polițistului a acționat ca persoană interpusă. Ea a realizat cea mai mare parte a activităţii de expediere-primire colete conţinând piese de motociclete şi sume ramburs, iar majoritatea înscrisurilor întocmite, de achiziţie şi de livrare au fost întocmite pe numele ea.

Mai exact, în perioada 2013-2016, au fost efectuate 560 de acte materiale de livrare (vânzare piese de motocicletă), obținând venituri brute totale în sumă de 236.250 lei. Totodată, au fost efectuate 53 de acte materiale de achiziții (motociclete, piese de motocicletă, consumabile, servicii de transport și de curierat) efectuând în acest mod cheltuieli totale aferente în sumă de 71.422 lei, în final, veniturile nete obținute fiind în cuantum de 164.828 lei.

În aceeași perioadă, polițistul a omis evidențierea în documente contabile a veniturilor obţinute şi nu le-a declarat organelor fiscale, cauzând un prejudiciu total 33.989 lei, constând în impozit pe venit în sumă de 24.923 lei şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate în sumă de 9.066 lei.

De asemenea, în perioada 2014 – 2017, cu ocazia completării declaraţiilor de avere impuse de lege, în mod repetat, bărbatul nu a declarat în întregime veniturile obţinute în perioada 2013 – 2016, omiţând declararea venitului realizat din activităţile comerciale având ca obiect motociclete şi piese de motociclete, în condiţiile în care a obţinut din aceste activităţi în anul 2013 – 20.509 lei venit brut impozabil, în anul 2014 – 61.685 lei venit brut impozabil, în anul 2015 – 60.395 lei venit brut impozabil, în anul 2016 – 93.661 lei venit brut impozabil.

Sursa citată precizează că în urma comiterii faptelor descrise mai sus, a fost dobândită suma de 236.250 lei, sumă supusă confiscării speciale.

Totodată, prin infracțiunea de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 33.989 lei.

Prin urmare, în cauză s-a aplicat măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri ale soților, mobile şi imobile, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.

Sursa citată ține să menționeze că dosarul a fost instrumentaă de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.


Intră acum și în grupul de