In vacanta de Pasti, ISJ Suceava organizeaza fazele nationale a 4 olimpiade scolare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a informat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că judeţul Suceava găzduieşte în acest an şcolar 4 olimpiade naţionale. „În conformitate cu Graficul de desfăşurare al olimpiadelor şi concursurilor şcolare al M.E.C.T.S., I.Ş.J. Suceava va organiza în vacanţa de Paşti faza naţională a patru olimpiade şcolare. Este vorba despre disciplinele limba maternă ucarineană, limba rusă modernă, limba germană modernă, astronomie şi astrofizică şi religie ortodoxă”, a declarat Petru Carcalete.

IŞJ Suceava estimează un total de 1155 participanţi, din care 900 elevi şi 255 de cadre didactice.

Petru Carcalete a mai precizat că în vacanţa intersemestrială, la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura Română, va participa un lot de 10 elevi suceveni.

Inspectorii acestei discipline spun că olimpiada de limbă, comunicare şi literatură română a reformat concepţia despre performanţă şi despre calea de a o atinge în mod practic, prin aplicarea creativă a cunoştinţelor asimilate de către elevi.
În judeţul Suceava, profesorii de limba şi literatura română au apreciat centrarea pe competenţe a itemilor şi posibilitatea acordată elevilor de a valorifica textele – suport din perspectivă ştiinţifică şi creativă deopotrivă.

Pentru prima dată în istoria olimpiadei de limba şi literatura română, au fost puse în valoare competenţa de comprehensiune a textului literar, caracterul formativ al studiului literaturii şi deprinderea elevului de a recunoaşte şi de a valorifica elementele de construcţie a comunicării.

Rolul modelator al acestui concurs şcolar a sporit în ultimul an, tocmai prin mutarea accentului de pe reproducerea mecanică a unor achiziţii insuficient asimilate pe competenţa concurenţilor de a valorifica, în mod aplicat, conţinuturile programei curriculare dublate de studiul individual şi de valenţele creative proprii.

Este important de consemnat că, la etapa naţională a olimpiadei, concurenţii vor susţine două probe, proba scrisă individuală (A) şi proba orală individuală (B). Aceasta din urmă este structurată pe 3 secţiuni: Comunicare, Demers interpretativ şi Tradiţii culturale, urmând ca elevii să opteze pentru una dintre ele.

La Olimpiada de Limba engleză s-au calificat 6 liceeni suceveni, la cea de Chimie 10 elevi, la Fizică 12 iar la Informatică-gimnaziu 3 elevi.


Intră acum și în grupul de