Intră acum și în grupul de
„Boala este prezentă şi la animalele domestice, cu preponderenţă la porci şi la cai, dar datorită faptului că cetăţenii care sacrifică porci nu solicită examene de specialitate pentru diagnosticarea trichinelozei, această carne sau preparatele din carne sunt consumate fără a şti dacă sunt infestate sau nu, pericolul contaminării fiind iminent”, declară directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Potrivit acestuia, anul trecut au fost diagnosticate 7 cazuri de trichineloză la un număr de 6 mistreţi şi 1 urs, vânaţi pe diferite fonduri de vânătoare.
„Deşi nici nu a început bine anul 2010, dintr-un lot de 5 mistreţi împuşcaţi pe Fondul de vânătoare nr.18 Măgura, două probe au ieşit pozitive, ceea ce confirmă faptul că trichineloza încă mai constituie o serioasă problemă epidemiologică şi un pericol real pentru ca această boală să fie contractată de persoane neavizate sau ignorante, care nu au solicitat examen de specialitate pentru decelarea trichinelozei înaintea consumării cărnii de porc domestic, mistreţ sau urs şi în rare cazuri a cărnii de cal”, susţine Petrea Dulgheru.
Acesta face apel câtre cetăţenii să nu consume carne de porc obţinută prin sacrificările din gospodăria proprie, dacă aceasta nu a fost verificată de medicul veterinar competent teritorial, prin examen trichineloscopic, pe probe recoltate de către acesta.
DSVSA Suceava reaminteşte tuturor instituţiilor, asociaţiilor şi cluburilor de vânătoare să nu pună în consum carnea de la mistreţii şi urşii vânaţi înainte de primirea buletinului de analiză cu rezultat negativ.