Liceul Particular nr. 1 Suceava a fost acreditat


Intră acum și în grupul de

O nouă unitate de învăţământ particular din Suceava a primit acreditare. Este vorba de spre Liceul Particular nr. 1 Suceava, iar o dată cu intrarea în sistemul public de învăţământ atât elevii cât şi cadrele didactice au aceleaşi drepturi ca şi colegii lor de la învăţământul de stat. „La examenele finale elevi nu vor mai trebui să se înscrie la liceele de stat şi implicit nu vor mai plăti acele taxe percepute celor care vin din exterior. Cadrele noastre se vor putea titulariza la şcolile de stat. De exemplu, dacă la noi se restructura un post ei nu puteau pleca la învăţământul de stat”, a declarat Dan Lohănel, directorul Liceului Particular nr. 1 Suceava.
Liceul a fost înfiinţat în anul 2000 şi a funcţionat până acum pe baza autorizaţiei de încredere.

Una dintre cele mai căutate specializări este cea de tehnician în turism, considerată de directorul Lohănel „o meserie de viitor în judeţul Suceava”, iar pentru cei care vor să urmeze studii superioare în aest domeniu, unitatea liceală are încheiat un parteneriat cu Universitatea „Danubius” din Galaţi. În urma admiterii în învăţământul superior, studenţii suceveni nu trebuie să se deplaseze la Galaţi ci universitarii gălăţeni vin la Suceava pentru a susţine cursuri.

Un alt avantaj este cel al cursurilor fără frecvenţă, ce sunt cele mai solicitate deoarece învăţământul de stat nu mai are dreptul să organizeze acest tip de cursuri. „În foarte multe cazuri, piaţa muncii cere minim studii medii în unele domenii. Avem specialişti, buni meseriaşi pe anumite segmente, dar au doar şcoală profesională”, a precizat Dan Lohănel.

Acesta a precizat că taxele sunt modice, majoritatea banilor fiind investiţi în unitatea şcolară existând obligativitatea ca minim 25 la sută din venituri să fie investiţi. „Avem clase moderne, 30 de calculatoare ce sunt folosite în permanenţă de elevi, sală de sport, sală de fitness. Din venituri plătim salariile, acordăm burse sociale. De asemenea oferim reduceri de taxe pentru cei cu probleme dar pentru cazurile în care mai mulţi membri ai aceleaşi familii învaţă la noi. Avem cazuri de 5-6 elevi din aceeaşi familie”, a subliniat directorul liceului.

Cât priveşte cifra de şcolarizare, la Liceul Particular nr. 1 Suceava învaţă la zi cca. 100 elevi în schimb la frecvenţă redusă sunt aproximativ 1.300. Şcoala are 8 cadre titulare şi 30 la plata cu ora.

La capitolul planuri, în acest an va fi deschisă şi o grădiniţă cu program prelungit, cu cca. 100 de locuri în primă fază, ce va funcţiona şi în perioada vacanţelor de vară iar transportul copiilor din alte zone va fi asigurat cu un microbuz al unităţii.
De asemenea, anul viitor se are în vedere construcţie unui complex sportiv cu bazin de înot pentru adulţi şi copii, saună, jacuzzi, teren de baschet, fotbal, tenis de câmp, ce vor putea fi şi închiriate funcţionând după stilul american live-time.


Intră acum și în grupul de