Aproape 1.000 mc de lemn de proveniență ilegală depistat în urma controalelor în județul Suceava. Polițiștii au confiscat material lemnos de peste 250.000 lei și au aplicat amenzi de 45.000 lei


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava anunță că, în data de 16 decembrie, au fost finalizate verificările efectuate la o serie de agenți economici de pe raza județului Suceava cu profil de activitate exploatările forestiere și tăierea și rindeluirea lemnului.

Astfel, în cadrul verificărilor a fost identificată cantitatea de 521,64 mc material lemnos (444,37 mc bușteni gater molid și 29,97 mc lemn foc fag) de proveniență ilegală.

Totodată, s-a constatat că a fost expediată totală de 47,73 (44,57 mc lemn foc brad și 2,73 mc lemn foc paltin de munte), fără proveniență legală.

Pe lângă asta, a fost identificată în depozite de materiale lemnoase cantitatea totală de 292,76 mc material lemnos (bușteni gater rășinoase) însoțite de avize din care nu reiese proveniența legală.

De asemenea, a fost identificată cantitatea totală de 137,34 mc material lemnos exploatat ilegal, față de care s-au dispus măsuri de confiscare și dare în custodie către organele silvice.

Mai mult decât atât, polițiștii și specialiștii silvici au constatat și alte abateri la regimul silvic (neverificarea veridicității codurilor unice online, raportarea eronată a datelor în programele informatice, neamplasarea panourilor de informare în platformele primare a parchetului de exploatare).

Prin urmare, operatorii economici au fost amendați (opt amenzi aplicate) cu suma totală de 45.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității totale de 951,74 mc material lemnos în valoare de 259.170,61 lei.

Poliția Suceava ține să menționeze că pentru exploatarea materialelor lemnoase din partizi autorizate fără a deține autorizație de exploatare și proces verbal de predare a parchetului, a fost sesizată Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, în vederea dispunerii măsurilor legale de retragere a atestatelor de exploatare.


Intră acum și în grupul de