Campania de vaccinare a copiilor impotriva gripei noi, amanata pentru luna viitoare


Intră acum și în grupul de

Imunizarea copiilor împotriva gripei noi nu va mai începe luni, 15 februarie, aşa cum era programat, ci, cel mai probabil luna viitoare, deoarece firma care se ocupă cu testarea serului nu a avut destui voluntari. În opinia purtătorului de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, Irina Badrajan, dificultatea în găsirea copiilor care să fie testaţi a fost urmarea zvonurilor şi afirmaţiilor nefondate în legătură cu vaccinul, lansate de persoane mai mult sau mai puţin autorizate.

„Este rezultatul unei campanii care a deformat adevărul şi scopul acestor vaccinuri. Testele s-au efectuat iniţial pe animale, iar cele care ar trebui să se realizeze pe copii se referă la mai multe lucruri, cum ar fi nivelul de anticorpi care rezultă în urma vaccinării, doza de antigen, adică de virus, care este necesară pentru crearea imunităţii. Părerea mea este că prea îi lasă pe toţi să-şi exprime nişte păreri greşite, care se soldează cu nevaccinarea şi îmbolnăvirea populaţiei. Cred că este o mare carenţă a legislaţiei în domeniu faptul că nu există pedeapsă pentru lipsa de discernământ a unor persoane care se pronunţă împotriva unui lucru, dar pentru care n-au argumente”, a afirmat medicul Badrajan.

Într-o primă fază ar urma să fie imunizaţi contra gripei noi copiii între 10 şi 16 ani, urmând că după administrarea serului la acest segment de vârstă să înceapă şi testele pentru vaccinarea copiilor între 6 şi 10 ani.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu avertizează că se aşteaptă un nou vârf al valului pendemic în perioada martie-aprilie, de aceea îi îndeamnă pe suceveni să se vaccineze, inclusiv pe elevii de peste 16 ani, cei de la posticeală şi studenţii unde s-au înregistrat cele mai puţine vaccinări. Astfel, de la sfârşitul lunii noiembrie când a demarat campania de vaccinare cu Cantgrip şi până în prezent doar 405 elevi de liceu cu vârsta peste 16 ani şi, 153 de elevi de şcoală postliceală şi studenţi s-au imunizat.


Intră acum și în grupul de