FOTO VIDEO // Incendiu devastator în comuna Ulma, unde o gospodărie a ars în totalitate, punând în pericol și fondul forestier. Pompierii și localnicii stingeau focul cu lopeți și pământ, căci autospecialele ISU nu au putut pătrunde în zonă

Un incendiu devastator a prefăcut în scrum o gospodărie din satul Costileva de Sus, comuna Ulma. Deși aceasta nu a putut fi salvată, pompierii militari și voluntari din comună au reușit să stopeze propagarea focului spre pădure după o intervenție extrem de grea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, incendiul a fost anunțat luni, în jurul orei 22:00. Astfel, pompierii militari de la subunitățile din Vicovu de Sus și din Rădăuți au intervenit aseară pentru localizarea și lichidarea focului.

Gospodăria însă se afla într-o zonă cu drum neamenajat și pante neaccesibile autospecialelor cu apă și spumă. Prin urmare, pompierii militari au urcat pe jos aproximativ trei kilometri până la locul incendiului și au trecut la localizarea flăcărilor cu mijloace de primă intervenție (lopeți, zăpadă, pământ).

În acele moment, deja ardeau generalizat casa de locuit, bucătăria de vară, șura și alte anexe, majoritare din lemn, dispuse pe o suprafață totală de aproximativ 300 mp. De asemenea, exista pericolul de propagare a flăcărilor la un fânar, la un garaj și la fondul forestier, aflate în imediata apropiere.

Ulterior, o autospecială de capacitate mică (500 litri de apă), având dimensiuni reduse a reușit să ajungă la locul intervenției. De asemenea, mai mulți voluntari din comună și un utilaj TAF au sosit în sprijinul militarilor, în efortul de a lichida incendiul. Intervenția a fost deosebit de dificilă, de durată îndelungată cu temperaturi scăzute și cu efort fizic solicitat la maxim, a menționat sursa citată.

Alin Găleată a precizat că, deși construcțiile din lemn cuprinse de flăcări, cu bunurile aferente, nu au mai putut fi salvate, pompierii militari și voluntarii aflați la fața locului, în urma efortului susținut, au reușit să salveze fânarul, garajul, dar și fondul forestier aflate foarte aproape de locul focarului.

Incendiul a izbucnit din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.