Metoda de plata per serviciu la medicii de familie ar aduce „o inflatie de servicii”


Intră acum și în grupul de

În acest an, Ministerul Sănătăţii doreşte o regândire cu privire la plata medicilor de familie per capita, ce se realizează acum pe baza numărului de pacienţi înscrişi pe liste. Se doreşte ca medicul de familie să fie remunerat în funcţie de serviciul medical prestat pacientului. „Punctul de plecare în reformarea structurală a sistemului va fi medicul de familie. Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri, cum se întâmplă acum. Medicii de familie stau în prezent câte două-trei zile la coadă pentru a depune dosare la casa de asigurări judeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să îşi facă programare pentru consultaţie – stau, la rândul lor, la coadă să intre în cabinet”, a declarat ministrul sănătăţii, Attila Cseke.

Medicii de familie suceveni nu sunt de acord cu această nouă metodă ce ar duce sistemul la faliment, din cauza unei inflaţii de servicii care ar putea apărea.

„La momentul actual, această metodă nu este binevenită pentru că ar aduce o inflaţie de servicii. Până s-ar regla toate modificările, durează, şi sistemul ar ajunge falimentar. Deocamdată, în această situaţie de criză, părerea mea este că e oportună plata per capita, care reprezintă cel mai bine situaţia medicinei de familie”, a explicat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, Doina Draga Buimistriuc.


Intră acum și în grupul de