Poliția Suceava: 11 infracțiuni la regimul silvic constatate și peste 140 de metri cubi material lemnos confiscați de polițiști în ultima săptămână


Intră acum și în grupul de

De la începutul anului 2021 au fost intensificate activitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor silvice, anunță Poliția Județeană Suceava care arată că prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Astfel, săptămânal sunt orgnizate activități în sistem intergrat cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, a polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice cu participarea polițiștilor rutieri dar și din cadrul subunităților de la nivel județean. La acțiuni sunt cooptați, de asemnealucrători de jandarmi dar și specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava.

Poliția Județeană Suceava subliniază că doar în ultima săptămână, perioada 26.02-05.03.2021, conform Planului de acțiune “Scutul Pădurii” poliţiştii din cadrul IPJ Suceava sub coordonarea SOP – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au acționat în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Au fost efectuate 53 de controale pe drumurile publice dar și controale în fondul forestier și la unități de debitare și prelucrare material lemnos.

În cadrul controalelor a fost constatate 11 infracțiuni la Legea nr. 46/2008 și au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare de 45.320 lei, toate la acte normative care reglementează regimul silvic.

Totodată, au fost confiscați  peste 140 m.c. material lemnos în valoare de  cca. 35.000 lei.

Poliția Suceava arată că în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiști din cadrul Serviciul de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice în cooperare cu lucrători ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate cu sediul social în sat Paltinu, com. Vatra Moldoviței, administrată de un bărbat  de 33 ani.

Cu ocazia verificărilor, echipa de control a constatat faptul că societatea a expediat, primit și depozitat fără avize de însoțire a materialului lemnos cantitatea de 92,78 mc lemn rotund rășinoase.               

De asemenea, s-a constatat faptul că societatea în cauză nu are împrejmuit pe toate laturile, depozitul de materiale lemnoase.              

În acest caz s-a dispus sancţionarea societății, polițiștii aplicând 2 sancţiuni contravenționale în valoare de 15.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art.19 alin.1, lit.b), art. 21 lit. b), din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de  92,728 m.c. lemn rotund rășinoase în valoare de 23.182 lei.

Materialul lemnos confiscat a fost transportat la depozitul de bușteni din localitatea Dragoșa-O.S. Vama și predat în custodie O.S. Vama.

Un alt caz a fost înregistrat vineri când, în jurul orelor 07.30, având în vedere planul de acțiune Scutul Pădurii, lucrătorii SPR 8 Adâncata au desfășurat activități specifice ocazie cu care au oprit în trafic pe DJ 208 B pe raza localității Hănțești,Hănțești, o autoutilitară ciondusă de un tânăr de 22 ani din Frătăuții Noi.

Procedându-se la verificarea autoutilitarei s-a stabilit faptul că transporta cherestea rășinoasă. Întrebat cu privire la documentele de transport și proveniență, șoferul a precizat verbal că nu deține vreun document care să ateste legalitatea transportului.

Acesta a fost condus la Ocolul Silvic Adâncata, iar în urma inventarierii materialului lemnos a rezultat cantitatea de 6,72mc cherestea rășinoasă care a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Adâncata. Șoferul a fost sancționat conform art. 19 alin. 1 lit. „b” din Legea 171/2010 iar materialul lemnos a fost confiscat.

Tot vineri, la orele 20.10, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Nr. 15 Vatra Dornei, în baza informațiilor obținute la nivelul secției de poliție au oprit pe D.J. 174, comuna Dorna Candrenilor, sat Poiana Negri,  autoutilitara care era condusă de un bărbat de 27 ani din comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița Năsăud. S-a procedat la verificarea autoutilitarei constatând că transporta material lemnos rotund, esență molid, pentru care nu deținea nici un fel de document de proveniență și transport.

Acesta a fost condus la depozitul Poiana Stampei ce aparține de O.S. Dorna Candrenilor, unde s-a procedat la măsurarea de către lucrătorii silvici, constatându-se că transporta cantitatea de 8,56 mc lemn lucru rășinoase. Materialul lemnos în valoare de 2500 lei a fost confiscat și predat în custodia depozitului silvic iar conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.000 lei conform art. 19, alin. 1 lit. b din Legea 171/2010.

„Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, a avertizat Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de