Vaccinul impotriva gripei noi nu mai prezinta interes


Intră acum și în grupul de

Medicii suceveni nu mai au administrat săptămâna trecută nici o doză de ser împotriva gripei noi, deşi campania gratuită de vaccinare împotriva gripei pandemice continuă. În ultima săptămână, 08 – 14 martie, nici un sucevean nu a mai vrut să-şi facă vaccinul contra virusului pandemic AH1N1, arată statistica prezentată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Potrivit documentului, de la debutul campaniei, în decembrie, şi până săptămâna trecută, numărul celor care au dorit să fie vaccinaţi a ajuns la 38.475, cei mai mulţi fiind injectaţi în luna ianuarie, după episodul Toni Tecuceanu.

În ultimele trei săptămâni, în ţară nu au mai fost înregistrate decât câteva cazuri de boală, ceea ce înseamnă că gripa pandemică se află în perioada de declin accentuat. În judeţ, ultimul caz de gripă pandemică a fost înregistrat pe data de 18 februarie, la un bărbat în vârstă de 73 ani, cu domiciliul într-un sat din zona Sucevei, care suferea de boli cronice asociate.

Specialiştii avertizează, însă, că gripa pandemică ar putea să apară din nou la sfârşitul anului, dar cel mai probabil într-o formă ceva mai blândă. Medicii, care se aşteaptă ca virusul să revină din toamnă, subliniază că nu sunt prevăzute evoluţii spectaculoase şi adaugă că, pentru cei care doresc să se protejeze prin vaccinare se pregăteşte, în toamnă, un vaccin comun care îi va feri atât de gripa sezonieră cât şi de cea pandemică.

De menţionat că virusul care a circulat în acest sezon a fost mai puţin agresiv decât estimaseră experţii iniţial, iar milioane de doze de vaccin au rămas nefolosite din cauza reticenţei oamenilor la imunizare.
În judeţ, numărul îmbolnăvirilor prin gripă nouă este de 228, iar al deceselor de 12. În ţară, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 7.006, din care 122 cu deces.


Intră acum și în grupul de