Amenzi de peste 27.000 lei aplicate de polițiști după un conflict între un activist de mediu și mai mulți localnici din Sadova


Intră acum și în grupul de

Un scandal ce a avut loc în comuna Sadova s-a soldat cu aplicarea a 46 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid și tulburarea ordinii și liniștii publice. Conflictul s-a produs în data de 1 aprilie, între un bărbat cunoscut drept activist de mediu și mai mulți localnici, care erau nemulțumiți de opiniile exprimate de acesta în timpul inventarierii unui transport de materiale lemnose.

În comunicatul IPJ Suceava, emis pe 8 aprilie, se precizează că valoarea totală a amenzilor depășește 27.000 lei. Patru amenzi au fost aplicate activistului, iar restul – localnicilor și lucrătorilor silvici.

Ce s-a întâmplat?

Ancheta Poliției a stabilit că activistul de mediu a inițiat o sesiune video live pe o rețea de socializare, în timp ce se afla în zona centrului de inventariere a unei cantități de material lemnos. Astfel, el și-a exprimat opiniile care au trezit nemulțumirea localnicilor aflați în zonă, dar și a lucrătorilor forestieri.

În aceste condiții, „s-a creat o stare tensionată între activistul de mediu și celelalte persoane”, descrie incidentul sursa citată. Pentru a calma spiritele, au intervenit mai multe patrule de Poliție, dar și o grupă SAS.

Totodată, șeful Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc a inițiat discuții între părțile implicate pentru detensionarea situației. Ulterior, activistul a fost condus la sediul poliției. În procesul verbal întocmit în urma evenimentelor, el a arătat că nu dorește să formuleze nicio sesizare cu privire la cele întâmplate.

Cu toate acestea, polițiștii au continuat cercetările pentru a identifica persoanele implicate în conflict și a stabili dacă acțiunile lor au fost de natură penală sau contravențională.

Până la urmă, după ce Primăria Comunei Sadova a demonstrat că „activitatea de protest desfășurată de către localnici și lucrătorii forestieri nu a fost declarată sau înregistrată la nivelul autorităților legale”, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale.

IPJ Suceava a menționat că pentru identificarea persoanelor au fost vizualizate filmările de la locul conflictului, inclusiv cele realizate de dispozitivelor tip bodycam din dotarea polițiștilor.

Sancțiuni

Prin urmare, au fost identificate 29 de persoane implicate în conflict. Dintre acestea, „trei persoane au fost stabilite ca fiind liderii și organizatorii adunării publice, fiecare fiind sancționat cu câte 3.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, raportat la HG 293/2021, întrucât au organizat acea demonstrație”, subliniază sursa citată.

La aceste amenzi se adaugă alte opt, în valoare de 5.500 lei, aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție sau purtarea acesteia în mod necorespunzător. Alte 21 de amenzi, în valoare de 4.000 lei, au fost aplicate pentru participarea la acea „demonstrație publică”. Încă zece amenzi, în valoare de 5.600 lei, au fost acordate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială respectiv a ordinii și liniștii publice.

În total, au fost aplicate 42 de amenzi în valoare de 24.100 lei localnicilor și lucrătorilor silvici.

La rândul său, persoana care se prezintă drept activist de mediu a fost sancționată cu patru amenzi în valoare de 3.000 lei, respectiv pentru nepurtarea măștii de protecție, adresarea de insulte și expresii jignitoare și încălcarea normelor legale de acces în perimetrele instituțiilor publice.


Intră acum și în grupul de