Deficit de vaccin pediatric pentru bebelusii din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Din luna februarie a acestui an, judeţul Suceava se confruntă cu o criză de vaccinuri pentru copii, Direcţia de Sănătate Publică fiind nevoită să împrumute vaccin împotriva rubeolei, oreionului rujeolei (ROR). Cel mai mare deficit de vaccin pediatric s-a înregistrat la vaccinul BCG împotriva tuberculozei, care atât în luna februarie cât şi în martie era de 3.500 de doze. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing Adrian Popescu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că la acest vaccin sunt pierderi foarte mari, chiar şi de 70%, întrucât produsul vine în flacoane cu 20 de doze, dar nu se pot vaccina mai mulţi copii deodată. „Din 7000 de doze de vaccin s-au vaccinat doar 1300 de copii”, a precizat purtătorul de cuvânt.

La vaccinul diftero-tetanos-pertusis şi antipoliomielită, care se administrează în 4 tranşe, s-a înregistrat un deficit de 790 de doze în februarie şi 2100 de doze în luna martie, iar la ROR – 259 în februarie şi 1340 de doze în luna martie.
Adrian Popescu spune că pentru a putea vaccina totuşi copiii împotriva rujeolei, a oreionului şi rubeolei, DSP Suceava a împrumutat de la colegii din Iaşi 600 de doze şi astfel s-a putut acoperi o parte din vaccinări.

În schimb, nu au fost probleme la vaccinarea antihepatită B pediatrică, pentru care au fost asigurate dozele necesare, prin repartizarea lor la maternităţi şi medici de familie. „Încă nu s-au încheiat licitaţiile la minister, dar sperăm ca în cel mai scurt timp vom primi vaccinurile pentru a continua campania care se desfăşoară prin maternităţi şi medicii de familie. Restanţele sunt în evidenţa medicilor de familie şi copiii vor fi vaccinaţi ulterior”, a subliniat Adrian Popescu.


Intră acum și în grupul de