Medicii de familie nu vor sa semneze noul contract cadru cu CAS


Intră acum și în grupul de

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei au decis joi, că medicii de familie nu vor mai semna contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Din ce am înţeles, contractul cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fără ca noi să fi fost consultaţi. Aceste norme ne articulează drastic, motiv pentru care ne vor aduce în stare de faliment”, a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, adăugând că medicii de familie au aflat abia miercuri, pe surse, ceea ce li se pregăteşte.

„De data asta suntem dispuşi să stăm oricât este nevoie, pentru că până acum noi am cedat. Ne afectează inclusiv pe noi, pentru că nu mai luăm bani în perioada asta”, a completat Mihăilă.

Medicii de familie subliniază că în proiectul de Contract cadru pentru 2010 au fost introduse unele prevederi care le vor afecta activitatea şi le vor diminua cu aproximativ 30% veniturile. Printre prevederile care au adus nemulţumirea se numără creşterea penalizărilor cabinetelor medicale şi negarantarea valorii minime la plata per serviciu.

De asemenea, a fost modificat procentajul alocat valorii punctului „per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.

Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie, care refuză să semneze noul contract cadru, sunt nejustificate, şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii. Mai mult, ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.


Intră acum și în grupul de