Ministerul Sanatatii a lansat Programul National de tratament invaziv a infarctului miocardic acut


Intră acum și în grupul de

Dacă vor ajunge în timp util la centrele ce vor fi înfiinţate prin Programul Naţional de tratament invaziv a infarctului miocardic acut, sucevenii ce au această afecţiune pot fi vindecaţi fără sechele. „Este un program care va salva vieţi prin accesul rapid al unui număr mare de pacienţi cu infarct miocardic acut la metode de tratament moderne şi eficiente de tratament invaziv”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la lansarea programului.

În cadrul acestui program, Ministerul Sănătăţii va asigura finanţare pentru toate consumabilele (inclusiv stent-uri) intervenţiilor în regim de urgenţă efectuate asupra pacienţilor cu infarct.

Suma alocată programului este de 15 milioane de lei şi este suplimentară fondurilor alocate programului de bolnavi cronici cu afecţiuni cardiovasculare. Ministerul Sănătăţii estimează că în primele 12 luni de implementare ale programului vor putea fi rezolvate 3.500 de cazuri.

Programul MS va fi implementat în 10 centre deschise în spitalele de urgenţă sau, după caz institutele cardiovasculare, din Bucureşti, Tg. Mureş, Cluj, Iaşi şi Timişoara şi are ca scop tratamentul corect al bolnavului cu infarct miocardic. În acelaşi timp, programul gândit de MS va duce la reducerea mortalităţii şi a complicaţiilor prin infarct miocardic acut în România, dar şi reducerea costurilor de spitalizare si a costurilor pe termen lung.

„Programul este îndreptat în mod direct către interesul pacientului. Pacienţii cu infarct miocardic acut pot fi vindecaţi fără sechele dacă ei ajung în timp util la aceste centre”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Vineri, ministrul Sănătăţii a semnat şi ordinul prin care se va începe pregătirea medicilor cardiologi care vor primi atestat pentru a deţine competenţă în efectuarea manevrelor invazive de tratament a infarctului miocardic acut.
Atestatul durează 2 ani şi cursurile vor începe în luna iunie a acestui an.

În judeţul Suceava, în evidenţele medicilor se află zeci de mii de suceveni cu hipertensiune arterială sau care suferă de cardiopatie ischemică. Reprezentanţii DSP Suceava spun că cifrele nu reflectă situaţia reală deoarece un procent important de cazuri nu sunt cunoscute, persoanele bolnave neprezentându-se la medic.

Aceştia spun că numărul cardiacilor a crescut din cauza stresului şi a alimentaţiei iraţionale, iar sucevenii nu ştiu cât de mare este riscul îmbolnăvirii şi nu se prezintă sistematic la medic.


Intră acum și în grupul de