Bilanțul minivacanței: Trei suceveni reținuți și 17 dosare penale întocmite pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava a informat marți, 4 mai, că în perioada minivacanței prilejuite de Sărbătorile Pascale și Ziua de 1 Mai în județul Suceava nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave. Cu toate acestea, polițiștii au constatat peste 25 de infracțiuni rutiere, 17 dintre care s-au soldat cu dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului, iar trei șoferi au fost reținuți pentru 24 de ore.

De menționat că toți cei trei șoferi au fost reținuți luni, 3 mai.

Unul dintre șoferii care au ajuns în arest este un bărbat (32 ani) din Brodina. El a fost prins în trafic pe raza orașului Vicovu de Sus. Inițial, polițiștii au încercat să oprească o autoutilitară condusă pe strada Calea Cernăuți, șoferul căreia a încercat să fugă în trafic.

După o scurtă urmărire, conducătorul auto s-a schimbat de la volanul vehiculului cu un pasager. Ambii bărbați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în cazul pasagerului și de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celui care a condus în realitate mașina. Polițiștii au mai constatat că el are permisul suspendat.

Următorul caz a avut loc în comuna Dorna Candrenilor. Polițiștii au oprit un autoturism cu număr de înmatriculare provizoriu, ce circula din direcţia Vatra Dornei – Bistriţa și era condus de un bărbat din com. Poiana Stampei, care avea 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.       

Pe lângă asta, s-a constatat că șoferul nu posedă permis de conducere pentru vreo categorie, autoturismul în cauză este neînmatriculat şi are montate pe acesta plăcuţe false cu număr de circulaţie provizoriu. Bărbatul a fost reținut și este cercetat penal pentru „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat” şi „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare”.

Un alt bărbat a fost reținut după o urmărire în trafic pe raza satului Mitocași comuna Mitocu Dragomirnei. Inițial, un șofer (23 ani) din Zvoriștea a încercat să a ignorat semnalele de oprire ale polițiștilor, însă fără succes.

Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o valoare de de 0,64mg/l. Ulterior, el a fost condus la Spitalul Județean Suceava, pentru recoltarea de probe biologice, însă a refuzat acest lucru în prezența personalului medical.

Totodată, s-a constatat că tânărul nu are permis. El a declarat că nu deține documentele privind numerele de înmatriculare întrucât a cumpărat autoturismul în urmă cu aproximativ două săptămâni. Verificările în bazele de date au arătat că în realitate mașina nu este înmatriculată în Români, iar respectivul număr a fost atribuit unui alt autovehicul.  

A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, „refuz de recoltare probe biologice de sânge” și „auto neînmatriculat”.

În aceste condiții, IPJ Suceava a îndemnat sucevenii să nu conducă mașini în stare de ebrietate. Redăm mesajul:

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice

Organizația Mondială a Sănătății avertizează de ce este periculos șofatul sub influența alcoolului: cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Iar acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl – 0,08g/dl și tot așa. De asemenea, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ambii factori care pot cauza accidente grave.

Explicațiile privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

În 2021, siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni. Obiectivul nostru nu este în mod neapărat încarcerarea persoanelor care nesocotesc legea, ci conștientizarea de către acestea și de către ceilalți participanți la trafic a consecințelor iresponsabilității în trafic.

Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea.

Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.


Intră acum și în grupul de