Peste 200 de elevi suceveni si-au echivalat proba de competente digitale de la BAC


Intră acum și în grupul de

Pentru că şi-au echivalat proba de competenţe digitale cu certificatele ECDL Start şi ECDL Complet, aproximativ 200 de elevi suceveni nu vor participă la proba de evaluare a competenţelor digitale. Astfel, pe diploma de bacalaureat a candidaţilor care au obţinut certificatul ECDL Start va fi menţionat nivelul de competenţă digitală, respectiv „utilizator de nivel mediu”, iar pe a celor cu certificatul ECDL Complet va fi trecut „utilizator experimentat”.

Proba de evaluare a competenţelor digitale a demarat luni, în liceele sucevene elevii fiind programaţi în fiecare zi, până pe 29 aprilie, inclusiv pe 22 aprilie, când este anunţată greva de o zi. Potrivit purtătoului de cuvânt de la IŞJ Suceava, prof. Laurenţa Hacman, „dacă va fi grevă, fiecare şcoală îşi va reprograma proba după un program propriu”.

La proba de competenţe digitale s-au înscris 6.793 de elevi de clasa a XII-a, dar vor participa 6.577, la 216 urmând a avea loc echivalarea.

Proba presupune rezolvarea a 16-17 de itemi, ce vizează competenţe din domeniile „Concepte de bază privind sistemele de calcul”, „Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor/sisteme de oper”Baze de date” şi „Mijloace moderne de comunicare. Reţeaua Internet (HTML)”.

Testarea se desfăşoară în laboratoarele de informatică, toate calculatoarele fiind pregătite cu softul necesar pentru rezolvarea subiectelor, în conformitate cu programa de bacalaureat. Totodată, la pregătirea calculatoarelor comisia de examen a avut în vedere ca, în timpul probei, candidaţii să nu poată comunica între ei prin calculator, iar calculatoarele să aibă aceeaşi informaţie pentru toţi candidaţii.

La finalul probei, candidaţii trebuie să furnizeze comisiei un folder, cu produsele software obţinute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum şi un fişier în care vor nota răspunsuri la eventualele întrebări conţinute în subiecte.

Trebuie menţionat că la această probă rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis sau respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. În funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, astfel: utilizator începător (0-25 puncte), utilizator de nivel mediu (26-50 puncte), utilizator avansat (51-74 puncte) şi utilizator experimentat (75-100 puncte). Rezultatele finale se comunică după ultima zi de examen. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia în vigoare.


Intră acum și în grupul de