Doar doua scoli din judet nu fac greva joi


Intră acum și în grupul de

Deşi şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marţi, că elevii ar trebui să fie în clase , sub supravegherea cadrelor didactice, joi, când este anunţată greva generală de o zi, aceştia au fost înştiinţaţi să nu vină la şcoală. De asemenea, în 37 din cele 39 unităţi liceale ale judeţului Suceava nu are loc joi, proba de evaluare a competenţelor digitale de la bacalaureat, ce se desfăşoară în perioada 19-29 aprilie, fiind reprogramată pentru altă zi. Excepţie fac Grupul Şcolar Liteni, unde profesorii implicaţi în probă vor fi prezenţi la şcoală, şi Liceul „Ion Luca” Vatra Dornei, ale cărui cadre didactice nu aparţin de vreun sindicat.

Liderul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica, a declarat miercuri, că în şcoli va fi prezent personalul nedidactic, care va asigura prezenţa unei treimi, aşa cum cere legea, dar şi un reprezentant al sindicatului. „Şcolile vor fi închise şi elevii nu vor fi la cursuri. Vor fi prezenţi în şcoală liderul de sindicat şi personalul nedidactic, acesta nefiind prins în grevă deoarece e vorba de Legea Învăţământului. La grădiniţe probabil vor fi prezente şi educatoarele, fiindcă e posibil ca părinţii să-şi trimită copiii, neavând cu cine să-i lase, şi trebuie să-i supravegheze cineva”, a menţionat Constantin Cernica.

În grevă vor fi şi aproape toate şcolile din zona Rădăuţi, fiind vorba de 60 de grupe sindicale care aparţin de Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina”. „Excepţie fac şcolile cu program de internat, Şcoala Specială Bivolărie şi cea de la Rădăuţi, precum şi grădiniţele cu program prelungit datorită specificului muncii, fiindcă nu se pot trimite copiii acasă. În niciun liceu din zona noastră nu are loc proba de evaluare a competenţelor digitale, aceasta fiind reprogramată în altă zi. Am făcut recomandarea ca elevii să fie informaţi de azi (n.r. miercuri) să stea acasă. În şcoli vor fi prezenţi liderul şi un nucleu de sindicat. Toate grupele noastre au subscris pentru grevă”, a spus Gheroghe Şorodoc, liderul Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi.

De Uniunea Judeţeană a Sindicatelor din Învăţământ, Sport, Cultură şi Protecţia Copilului „Pro-Educaţia” Suceava aparţin cadrele didactice din 20 de şcoli şi toate vor fi în grevă. Doar la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, unde sunt copii interni din tot judeţul, o treime din profesori vor supraveghea elevii la clase, a precizat liderul acestui sindicat, Traian Pădureţ. „În şcoli vor fi prezenţi profesorii şi nu vor fi elevii, ei fiind anunţaţi să nu vină la şcoală”, a spus Traian Pădureţ.

Reamintim că Sindicatul „Spiru Haret” Suceava numără 8.500 de membri, Sindicatul Învăţământ “Bucovina” Rădăuţi are 2.635, ambele fiind afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Uniunea Judeţeană a Sindicatelor “Pro Educaţia” FEN Suceava are 780 de membri de sindicat şi aparţine de Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN).

Principala nemulţumire a dascălilor este proiectul legii Educaţiei aprobat recent de guvern, la care se adaugă legea salarizării unitare.


Intră acum și în grupul de