Critici față de Guvernul Cîțu din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: Viața studenților reprezintă ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației „urgente” prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar


Intră acum și în grupul de

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a emis, miercuri, un comunicat de presă în care a criticat atitudinea Guvernul condus de Florin Cîțu față de studenții români, susținând că viața lor nu doar că nu s-a îmbunătățit de la începutul acestui an, ba chiar a reprezentat ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației „urgente” prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți.

„În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise. După o injustă și „ideologică” eliminare a gratuității la transportul feroviar al studenților, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public în timp ce recunoștea în aceeași ordonanță de urgență situația precară a studenților, interesul pentru studenți a fost curmat subit”, se arată în comunicatul ANOSR.

Foto: anosr.ro

Alianța a subliniat că pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenții. Statisticile au arătat proporția covârșitoare a studenților care nu și-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenții români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană și anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenților a fost vădit periclitată de această perioadă.

Enunțate în acest an de nenumărate rânduri de către ANOSR, consilierea psihologică și orientarea în carieră trebuiau să reprezinte o cărămidă de rezistență în viața studenților, ținând cont de numărul acestora care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învățământul online și de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic, o serie de acțiuni cu costuri minimale pentru bugetul de stat putând garanta un sprijin relevant și imperios acordat studenților.

Pe de altă parte, lipsa competențelor digitale în privința multor cadre didactice și abuzurile dovedite de ocazia de a înregistra orele desfășurate în mediul online sunt alte teme care necesitau măsuri actuale, prin reglementarea clară la nivel național a formării profesionale obligatorii în sfera pedagogică, incluzând competențele digitale și învățământul centrat pe student, precum și evaluarea continuă care să ofere garanția unei relevanțe a evaluării activității cadrelor didactice de către studenți.

Cu toate acestea, atenția Ministerului Finanțelor Publice a fost îndreptată fără ezitare înspre puținele beneficii ale studenților și modalitățile de eliminare a acestora prin diferite sofisme care lezează atât studenții, cât și SN CFR Călători, care resimte deja efectele măsurilor luate. Ne-a surprins și continuă să ne surprindă diferența de ordin astronomic între principiile anunțate de reașezare a cheltuielilor bugetare și măsurile luate când vorbim de investiția în domenii-cheie, precum educația.

Ne apropiem de finalul unui nou an universitar cu așteptări mari, neatinse ale studenților din România, iar a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleași coordonate nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire față de intențiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice cu care suntem obișnuiți.

„Au trecut 6 luni de la învestirea Guvernului, moment care ar presupune, în mod cert, ocazia unui bilanț al măsurilor efective prin care viața studenților a fost îmbunătățită. Trăgând linie, avem promisiunile din programele electorale (care reprezintă un angajament, chiar dacă nu scrie în Programul de Guvernare) și din programul de guvernare, o serie de acțiuni fără anvergura necesară și așteptată de studenți și, desigur, cea mai notabilă măsură – eliminarea gratuității la transportul feroviar. Mai sunt 3 luni pentru ca anul universitar 2021-2022 să nu găsească studenții în acest peisaj dezolant” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.


Intră acum și în grupul de