Un transport repetat de lemne și altul fără aviz au fost depistate într-o singură zi, în județul Suceava. Polițiștii au confiscat peste 15 mc de material lemnos


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de luni, 19 iulie, polițiștii suceveni au depistat două transporturi de materiale lemnoase efectuate cu nereguli. În ambele cazuri, șoferii au fost amendați, iar lemnul confiscat.

În primul caz, în jurul orei 10:45, polițiștii au oprit pentru control o autoutilitară Iveco ce se deplasa pe DN 2E, din Solca spre Arbore.

Foto simbol

Șoferul autoutilitarei, un bărbat (28 ani) din comuna Arbore, nu a putut prezenta avizul de însoțire pentru materialul lemnos pe care îl transporta. Verificările în SUMAL 2 au confirmat faptul că transportul era efectuat fără aviz.

Autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Solca, iar în prezența unui  inginer silvic s-a procedat la măsurarea materialului lemnos, fiind identificați 5,50 mc material lemnos foc esență brad.

Lemnul a fost predat în custodie Ocolului Silvic Solca, iar șoferul de 28 ani din Arbore a fost amendat cu 2.000 lei. Pe lângă amenda pentru transport de lemne, el a mai fost sancționat cu 1305 lei pentru ITP-ul expirat, fiind reținut și certificatul de înmatriculare.

Celălalt caz a avut loc pe raza comunei Râșca. În jurul orei 17:40, polițiștii au oprit un camion Man, condus de un bărbat de 44 ani.

Șoferul a prezentat cod-unic-aviz pentru un volum de 16,5324 m3, având ca destinatar o societate comercială cu punct de descărcare în satul Bogdănești.

Verificările au arătat că documentul este valabil, însă existau neconcordanței în ceea ce ține traseul vehiculului. Analiza traseului GPS a arătat că au fost efectuate două curse astfel: primul transport are ca punct de plecare Râșca Mare de pe raza OS Râșca, urmează drumul forestier Râșca Mare ajunge pe DJ 155A (la ieșire din sat Slătioara) și continuă deplasarea pe DJ 155A până în loc. Bogdănești la adresa indicată ca destinație în aviz.

Al doilea transport, întrucât avizul nu a fost predat la destinație, traseul GPS îl arată că a urcat din nou spre Râșca, ajunge pe drumul forestier Râșca Mare, coboară pe același traseu, până în locul în care a fost oprit de polițiști.

Diferența dintre numărul de kilometri trecuți în SUMAL de la locul de plecare și numărul de kilometri identificați în bordul autoutilitarei cu ocazia depistării în trafic a transportului, respectiv 50 km, coroborat cu traseul GPS ajuns deja în depozitul de destinație, indică existența unui transport repetat prin folosirea aceluiași cod-unic-aviz.

Astfel, încărcătura a fost inventariată la Ocolului Silvic Râșca, rezultând 9,836 mc lemn foc rășinoase, cantitatea ce a fost confiscată integral. Totodată, șoferul a fost amendat cu 5.000 lei.


Intră acum și în grupul de