Austeritatea bugetara ar putea duce la intreruperea activitatii Centrului Judetean de Transfuzii


Intră acum și în grupul de

Angajaţii Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava au prevăzuţi bani la fondul de salarii doar până în luna august. Conducerea Centrului declară că, deşi s-au tăiat toate sporurile, iar acum angajaţii sunt plătiţi în baza legii salarizării unice, totuşi, sunt mulţumiţi că nu s-au acumulat datorii şi instituţia funcţionează în continuare. Directorul unităţii, medical Maria Pilat, speră la o rectificare bugetară şi precizează că, până la această oră, s-au achitat toate facturile la capitolul cheltuieli materiale şi şi-a exprimat îngrijorarea în cazul în se vor înregistra probleme financiare în ceea ce priveşte achiziţionarea de pungi, reactivi şi tichete de masă. „Dacă vom ajunge în imposibilitatea de a asigura tichetele de masă, vom fi nevoiţi să întrerupem activitatea fiindcă donatorii vor refuza să mai vină”, a spus şeful CJTS.

În privinţa numărul de donatori, Maria Pilat a menţionat că luna mai s-a dovedit a fi destul de bună, până joi 564 de persoane fiind acceptate să dea sânge. Din acest punct de vedere trebuie spus că martie a fost cea mai bună lună din 2010, cu 789 donatori, în timp ce ianuarie a fost cea mai slabă lună, cu doar 557 de persoane venite la donare. În aprilie, numărul celor care au donat sânge a fost de 559, cifră considerată mulţumitoare, în condiţiile în care unitatea a fost închisă pentru o zi din cauza Sărbătorilor Pascale.

Maria Pilat a adăugat că unitatea pe care o conduce are, deocamdată, stocuri suficiente de sânge pentru a face tuturor urgenţelor, dar a estimat că numărul donatorilor va scădea de la 1 iunie când încep muncile agricole, concediile, vacanţele.

Socul mulţumitor de sânge se datorează în această lună şi datorită unei acţiuni colective de donare, venită din partea angajaţilor de la Direcţia Silvică, instituţie de la care au venit să dea sânge, în primele două săptămâni ale lunii, circa 180 de oameni. Dintre aceştia, 103 au întrunit condiţiile necesare şi au fost acceptaţi la donare. „S-a prezentat inclusiv directorul instituţiei, Mihai Miheţiu, care ne-a promis că în toamnă va relua această campanie de donare”, a subliniat Maria Pilat.


Intră acum și în grupul de