USV este unica universitate din România invitată la Summitul mondial al Societății Internaționale pentru Studiul Informației


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ştefan cel Mare’’ din Suceava este singura instituție de învățământ superior din România invitată să participe la Summitul mondial al Societății Internaţionale pentru Studiul Informației (SI4SI).

IS4SI organizează, între 12 şi 19 septembrie 2021, online, Summitul mondial 2021, cu tema „Studiul Informaţiei pentru beneficiul umanității: Să învățăm din trecut şi să construim pentru noua normalitate”, sub coordonarea principală a profesorului Marcin J. Schroeder, de la Universitatea Tohoku, din Japonia.

Universitatea suceveană va fi reprezentată de Centrul de Etică, Filosofie şi Inginerie în Societate (C-EPHES) din cadrul Școlii Doctorale de Științe Sociale şi Umaniste (USV).

Potrivit USV, programul ediției din acest an include şi o conferință cu tema „Filosofie şi computing”/Philosophy and Computing, coordonată de Peter Boltuc, de la Universitatea Northern Illinois, SUA.

Totodată, la invitația profesorului Boltuc, C-EPHES din cadrul USV organizează, vineri, 17 septembrie 2021, două panel-uri pe teme de actualitate. Acestea reprezintă o  continuare a conferințelor PHEADE organizate, în ultimii 12 ani, de SRFIT (Societatea Română de Filosofie, Inginerie şi Tehnoetică) şi de C-EPHES (Centrul de Cercetare în Filosofie, Inginerie şi Etică pentru Societate). Cei interesați pot participa utilizând următoarele detalii de conectare (sau legăturile de rezervă de mai jos):

https://bcg.zoom.us/j/96084787469?pwd=ZVdERjh0TmRkZU1kN0hmNnpyNEJxUT09​

Meeting Web address: https://bcg.zoom.us/join

Meeting ID: 960 8478 7469

Passcode: 4022170919

1. „Așteptând prima Inteligență Artificială înscrisă la un  program de studii (universitare) din domeniile filosofiei, științelor sociale şi disciplinelor umaniste”/Waiting for the first AI enrolled in a philosophy/social sciences/humanities program.   Orele: 16:10-18:10 UTC

LINK de rezervă: 1 GOOGLE MEET: meet.google.com/ske-czmq-vje

2. „Pentru o etnologie a moralităților”/For an ethnology of AGIs moralities. Orele. 18:10 – 20:15 UTC

LINK de rezervă: 2 GOOGLE MEET: meet.google.com/ics-ubhv-rzx

Cele două activități sunt organizate de prof.univ.dr. Viorel Guliciuc, coordonator al Centrului C-EPHES din cadrul USV, iar printre participanți se vor număra cercetători renumiți din S.U.A., Franța, India, Italia, un membru al comitetului editorial al revistei Immortalists, precum şi trei dintre cercetătorii C-EPHES.

USV a precizat că este singura universitate din țară în cadrul căreia funcționează o școală doctorală de filosofie specializată în confluența domeniilor Filosofie şi Inginerie.


Intră acum și în grupul de