Rezultate remarcabile obținute de cercetătorii și doctoranzii USV la Expoziția Internațională „Inova” din Croația: Două medalii de aur, câte una de argint și bronz, dar și cupa și premiul special pentru realizarea unu sistem de pompare din materiale inteligente cu memoria formei


Intră acum și în grupul de

În perioada 13 – 15 octombrie, în capitala Croației, Zagreb, a avut loc Expoziția Internațională INOVA, care, de 50 de ani, adună cele mai bune invenții și încurajează spiritul inovator al tinerilor din întreaga lume.

La ediția din acest an, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat cu 4 lucrări.

Foto: USV

Potrivit comunicatului USV, cea mai apreciată lucrare a adiției din acest an a fost Pumping system (un sistem de pompare realizat cu materiale inteligente cu memoria formei), ce are ca autori cercetători și studenți doctoranzi ai USV: Toader Eusebiu, Nițan Ilie, Pavăl Mihaela, Milici Dan, Cernușcă Dumitru, Milici Mariana, Graur Adrian, Dimian Mihai, Ungureanu Constantin. Această lucrare a primit:

  • Cupa și premiul special INOVA2021 a secțiunii Inginerie electrică, electronică și energetică;
  • Premiul special acordat de Asociația Internațională de inventică și Proprietatea Intelectuală (WIIPA);
  • Medalia de aur a Salonului INOVA 2021;
  • Certificat de apreciere acordat de Edyta Wolczyk, CEO IBS Blobal, cu sediul în Polonia, companie multinațională de consultanță în domeniul inovării și designului, care se concentrează pe furnizarea de soluții pentru organisme guvernamentale, întreprinderi noi, întreprinderi mari, universități și proprietari individuali de afaceri.

USV a precizat că această lucrare a fost premiată și cu Medalia de aur a Salonului Internațional de Inventică ITE 2021, organizat la Londra, în luna august a acestui an.

Alte premii obținute de lucrările participante la INOVA 2021:

  • Medalia de aur a Salonului INOVA 2021 – Energy recovery system (o soluție originală de recuperare a energiei la sistemele de deschidere a ușilor), autori: Milici Dan, Pavăl Mihaela, Nițan Ilie, Grosu Oana, Toader Eusebiu, Popa Cezar, Atănăsoae Pavel, Bobric Crenguța, Irimia Daniela.
  • Medalia de argint a Salonului INOVA 2021 – Automatic system for monitoring drivers’ attention (un sistem de monitorizare a atenției conducătorilor auto), autori: Toader Eusebiu, Pavăl Mihaela, Milici Dan, Bobric Crenguța, Irimia Daniela, Vlad Valentin, Nițan Ilie, Graur Adrian.
  • Medalia de bronz a Salonului INOVA 2021 – Method and system for power supplying isolated electrical consumers (o propunere de utilizare a sistemelor electrice ale unui automobil electric pentru alimentarea unor consumatori exteriori), autori: Bejenar Ciprian, Bejenar Marian, Milici Dan, Irimia Daniela, Afanasov Ciprian, Toader Eusebiu, Grosu Oana, Țanța Ovidiu.

USV a explicat că INOVA a început în 1971, ca o mică expoziție regională de invenții, organizată la Muzeul Tehnic Zagreb, la inițiativa unui grup de entuziaști, și a reușit să se transforme într-un spectacol internațional de invenții.

„Organizat în colaborare cu Rețeaua Inventatorilor din Croația și WIIPA (Asociația Internațională de inventică și Proprietatea Intelectuală), evenimentul este al doilea cel mai vechi salon de invenții din lume dedicat inventatorilor, antreprenorilor, organizațiilor profesionale, universităților și institutelor de cercetare. Astfel, INOVA 2021 a atras delegații de inventatori, membri ai WIIPA din Taiwan, Malaezia, Polonia, Vietnam, Coreea, Cambodgia, Thailanda, România, Marea Britanie, Arabia Saudită, Canada, Federația Rusă, Iran, Ucraina, etc. România a participat cu 9 brevete ale inventatorilor din București, Iași și Suceava”, a transmis Universitatea suceveană.


Intră acum și în grupul de