Bani luati de la gura copiilor institutionalizati si a persoanelor cu handicap din judet


Intră acum și în grupul de

Ordonanţa de Urgenţă 55/2010 reduce cu 20 la sută sumele alocate pentru hrana copiilor instituţionalizaţi sau a persoanelor cu handicap, însă exceptează de la această diminuare bugetul pentru hrana persoanelor private de libertate.

Articolul III, alineatul 1 din OUG 55/2010 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice prevede că autorităţile şi instituţiile publice precum ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, alte autorităţi publice, autorităţi administrative autonome sau instituţiile din subordinea acestora, finanţate integral din bugetul de stat, vor diminua cu 20 la sută cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate în buget, programate pentru a doua jumătate a anului 2010 şi rămase de executat.

În schimb, alineatul 2 stabileşte că fac excepţie de la această regulă o serie de cheltuieli, precum cele pentru transmiterea pensiilor şi altor forme de asistenţă socială, dar şi pentru plata serviciilor medicale, medicamentele, dispozitivele medicale şi materialele sanitare, reparaţiile şi reabilitările pentru şcoli.

De asemenea, a fost exceptată de la reducerea cu 20% şi suma pentru hrana persoanelor private de libertate, dar nu şi cea pentru copiii din sistemul de protecţie sau pentru persoanele cu handicap şi vârstnicii instituţionalizaţi.

Până sfârşitul anului trecut, pe parcursul unui an, mâncarea celor peste 1000 de deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani a fost asigurată de către o firmă de catering din Rădăuţi. În acest interval au avut loc lucrări de modernizare a cantinei închisorii. Decizia de renunţare la firma specializată, în schimbul popotei de la Penitenciar, a fost luată pentru reducerea cheltuielilor lunare de un sfert, din suma totală de 300.000 lei.

Actul normativ prevede că reducerile de cheltuieli bugetare se vor realiza în trimestrele trei şi patru din acest an, luându-se ca referinţă cheltuielile aprobate prin bugetul pe anul 2010 în vigoare la data publicării acestei ordonanţe de urgenţă rămase de executat în trimestrele respective.


Intră acum și în grupul de