Șapte profesori USV, incluși în Topul mondial al cercetătorilor


Intră acum și în grupul de

Șapte profesori ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost incluși într-un top al celor mai citați cercetători din lume, care a fost realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea Stanford (SUA) şi Editura Elsevier.

Cei șapte membri ai comunității academice sucevene sunt: prof.univ.dr. Mircea Oroian (Facultatea de Inginerie Alimentară), profesor asociat Ian S. Evans (Facultatea de Istorie şi Geografie), prof.univ.dr.ing. Radu-Daniel Vatavu (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), prof.univ.dr. Mihai Covașă (Facultatea de Medicină și Științe Biologice), şef lucr. dr.ing. Alexandru Lavric (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor), conf.univ.dr. Oana Geman (Facultatea de Educație Fizică și Sport) și șef lucrări dr.ing. Alin Mihai Căilean (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor).

Potrivit USV, topul a fost alcătuit pe baza numărului de citări din anul 2020 ale articolelor publicate și a altor indicatori privind vizibilitatea internațională a cercetării în anul 2020, informații care au fost puse la dispoziție de baza de date Scopus. Pentru alcătuirea clasamentului, au fost evaluate rezultatele a 7 milioane de oameni de știință, ale căror publicații au fost grupate în 22 de domenii și 176 de sub-domenii, și s-au luat în calcul mai mulți indicatori, cum ar fi indicele Hirsch, citările în baza de date Scopus, numărul de co-autori, alături de un indicator compus.

La nivel național, în clasament se regăsesc 191 de autori, care sunt afiliați la 30 de universități și la mai multe institute de cercetare. Cu cei 7 cercetători incluși în top, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are o prezență remarcabilă, ocupând poziția 6 (locul 9) între universitățile românești, primele 3 poziții fiind ocupate de Universitatea Politehnica din București (14 autori), Universitatea București (13 autori) și Universitatea Politehnica din Timișoara (12 autori). Acest rezultat este cu atât mai valoros dacă ne raportăm la faptul că, în ultimii ani, personalul de cercetare din USV, deși a reprezentat doar 0,8% din totalul la nivel național, a publicat mai mult de 1,30% din totalul articolelor indexate la nivel național.

Redăm, mai jos, reacțiile profesorilor cu privire la prezența lor în topul celor mai relevanți autori la nivel mondial în anul 2020, în cadrul domeniilor în care își desfășoară activitatea de  cercetare:

Mircea Oroian: „Prezența în acest clasament mă onorează, dar în același timp reprezintă și un imbold ca să continui activitatea de cercetare pe care o desfășor la USV. Acest rezultat reprezintă, pe de o parte, munca colectivului de cercetare pe care îl coordonez în domeniul autentificării produselor alimentare și depistării falsurilor, care a reușit să disemineze rezultate remarcabile în cele mai puternice reviste de specialitate din domeniu, la nivel internațional. Pe de altă parte, această reușită confirmă, dacă mai era nevoie, nivelul educațional ridicat al instituției noastre. Spun asta pentru că eu sunt un produs marca USV.” 

Ian S. Evans: „Cu numeroasele sale lanțuri muntoase, fiecare cu particularitățile sale, România este o țară ideală pentru studiul glaciației montane. Asocierea mea cu tânăra Universitate din Suceava a început în 1999, când am convenit cu Maria Radoane să cooperăm în schimburile Erasmus de studenți. Odată cu primul student Erasmus care a vizitat Durham, Marcel Mîndrescu, am dezvoltat o lungă colaborăre cu USV privind glaciația munților României, care a condus la o serie de lucrări, inclusiv articole în „Geomorfologie” și „Journal of Quaternary Science”, precum şi la un curs de analiză statistică pe computer a datelor geografice susţinut la un masterat USV.”

Radu-Daniel Vatavu: „Este o bucurie imensă să pot vedea rezultatele cercetării obținute în cadrul Laboratorului de Mașini Inteligente și Vizualizarea Informației recunoscute și confirmate astfel. Meritele aparțin în egală măsură tuturor colegilor, doctoranzilor și studenților care s-au implicat de-a lungul anilor în activitatea laboratorului. Domeniul de cercetare în care activăm este cel al interacțiunii om-calculator, iar eforturile noastre urmăresc proiectarea de interacțiuni eficiente și naturale cu toate sistemele informatice.”

Mihai Covașă:  „Această realizare este confirmarea și validarea faptului că, la USV, activitatea de cercetare este de cea mai înaltă calitate internațională. Este meritul unui efort colectiv al colegilor noștri, al universității și studenților deopotrivă, contribuind la dezvoltarea cunoașterii și științei în beneficiul general al societății.”

Alexandru Lavric: „Prezența numelui meu în cadrul acestui clasament mă onorează. Am ales să-mi continui activitatea de cercetare în România, în cadrul USV, datorită condițiilor excelente oferite pentru o cercetare de prestigiu. Totul pornește de la pasiune, de la dăruire, care, alături de suportul Universității, generează un microclimat prielnic excelenței academice cu rezultate vizibile, apreciate și recunoscute la nivel internațional.”

Oana Geman: „Am aflat despre publicarea acestor rezultate de la colaboratorii mei din străinătate. Este, desigur, o mare onoare pentru mine, dar aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără lucrul susținut într-o echipă internațională si interdisciplinară, din care fac parte. Este, apoi, și mândria națională, când știi că ești citit și citat de cercetători din centre universitare din întreaga lume.”

Alin Mihai Căilean: „Sincer, am fost plăcut surprins să aflu că am fost inclus într-un clasament atât de prestigios. Oricum, scopul meu nu a fost cel de a ajunge în vreun top, ci de a face cercetare de calitate și de a dezvolta și promova o tehnologie nouă. Mă bucur să văd că atunci când fiecare dintre noi își face corect treaba, rezultatele și recunoașterea rezultatelor vin de la sine, și că succesul nu se arată celor care îl caută, ci succesul urmărește persoanele dedicate muncii și idealurilor lor.”

„Prezența USV în topul celor mai importanți oameni de știință din lume atestă rezultatele politicii susținute de stimulare a cercetării la nivelul cadrelor didactice și al studenților, reprezintă o nouă confirmare a valorii științifice ridicate a activității de cercetare din universitate și, totodată, demonstrează faptul că universitatea suceveană ocupă un binemeritat loc între universitățile de elită din România”, a transmis USV.


Intră acum și în grupul de