Campanie de promovare a alaptarii la san a bebelusilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava reamintesc proaspetelor mămici importanţa alăptării la sân a bebeluşilor, mai ales că, până pe 7 august 2010, se desfăşoară campania naţională de promovare a acestei metode de alimentaţie a sugarilor, sub sloganul „Alăptarea la sân, prietena copilului”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că scopul campaniei este de a facilita informarea populaţiei asupra rolului pe care îl are alăptarea la sân pentru dezvoltarea copiilor şi impactul acesteia asupra sănătăţii pe termen lung, atât pentru copil, cât şi pentru mamă.

„Printre beneficiile alăptării la sân pentru copil se numără asigurarea unei creşteri fizice şi psihice echilibrate, protejarea copilului de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reducerea severităţii lor în cazul apariţiei acestora. Laptele la sân este uşor digerabil, are temperatura optimă, reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi II, mai ales la alăptarea exclusivă şase luni, reduce riscul obezităţii şi hipercolesterolemiei, previne malnutriţia, reduce riscul anemiei feriprive, a morţii subite şi a alergiei, şi al astmului bronşic, dacă alăptarea durează cel puţin patru luni”, precizează purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

De asemenea, alăptarea la sân a bebeluşilor favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, al dentiţiei şi a vorbirii, asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă şi favorizează interdependenţa reciprocă a mamei şi a copilului, fundamentând legătura mama – copil şi reducându-se tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă.

Referitor la beneficiile pe care mama le are prin alăptarea la sân, acest tip de alimentaţie a nou-născutului ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum, asigură protecţie împotriva osteoporozei, a cancerului la sân şi ovare, duce la pierderea surplusului de grăsime acumulat în cursul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung. Totodată, alăptarea la sân scade necesarul de insulină a mamelor diabetice şi are un rol important în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne.

Reprezentantul DSP Suceava spune că multe mame renunţă la alăptatul la sân a copilaşilor pentru că reîncep imediat activitatea la serviciu, fie din comoditate şi apelează la laptele praf. „Nici un substituent nu poate înlocui laptele matern şi proprietăţile sale. În anii anteriori s-a dat cu mai multă largheţe lapte praf prin programul Ministerului Sănătăţii. Mergem stric pe recomandarea medicului şi îndeplinirea criteriilor pentru administrarea laptelui artificial” a declarat bioing. Adrian Popescu.

În acest an, până în prezent, potrivit reprezentantului DSP Suceava, s-au născut aproximativ 8.000 de copilaşi. „Lunar circa 500 de bebeluşi sunt beneficiari ai programului de administrare gratuită a laptelui praf. Este vorba de o cantitate lunară de 2,5 tone lapte praf”, a subliniat Adrian Popescu.

Conform legii, beneficiază de lapte praf gratuit, pe bază de reţetă de la medicul de familie, copiii de 0 şi 12 luni, ai căror mame prezintă contraindicaţii la alăptare din cauza unor boli grave, precum TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, HIV/SIDA sau fac tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie.

Mai primesc şi copiii la care se observă, după două cântăriri consecutive, că nu cresc în greutate, din cauză că mamele nu au lapte suficient sau deloc, precum şi cei adoptaţi sau din centre de plasament.

Laptele se distribuie primăriilor din stocurile DSP, fiind repartizat apoi mamelor care se prezintă cu reţete de la medicul de familie.


Intră acum și în grupul de