Recomandările pompierilor suceveni pentru a evita incendiile caracteristice sărbătorilor de iarnă. ISU Suceava: Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Suceava a transmis câteva sfaturi utile pentru preîntâmpinarea incendiilor caracteristice sezonului rece și a anunțat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, peste 150 de pompieri suceveni sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În acest context, sergent-major Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava a transmis sucevenilor că „pentru a preîntâmpina situații nefericite și a vă bucura în siguranță, alături de cei dragi, de Sărbătorile de iarnă, pompierii militari suceveni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor”.

Foto: ISU Botoșani

Redăm sfaturile pompierilor:

1.     Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.

2.     În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. În doar câteva secunde, acesta se poate transforma într-o torță! Lemnul de conifere este ușor inflamabil, iar atunci când se usucă, se aprinde și mai ușor.

3.     Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizare mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

„Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre, respectați măsurile de prevenire a incendiilor și respectați în continuare măsurile necesare pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus! Pompierii militari suceveni vă urează sărbători liniștite, lipsite de evenimente care să vă pună în pericol viața sau bunurile!”, a mai adăugat Radu Gabriel.